Antena 3 CNN Actualitate Educație Decizia luată de Ministerul Educaţiei care îi va afecta pe profesorii aflaţi în grevă

Decizia luată de Ministerul Educaţiei care îi va afecta pe profesorii aflaţi în grevă

Ministerul Educației a transmis o circulară către inspectoratele școlare județene, cu privire la situația salariilor din educație pe luna mai. 

de Georgiana Adam    |   

Conform prevederilor legale în vigoare la data declanșării conflictului de muncă, angajații care fac grevă nu pot beneficia și de salariul aferent zilelor de protest.

"Vă rugăm să vă asigurați că drepturile salariale aferente lunii mai 2023 sunt corect calculate și în concordanță cu documentele din care rezultă atât prezența la unitatea de învățământ, cât și desfășurarea activităților prevăzute în fișa postului, conform legii. 

Astfel, statele de plată a salariilor se întocmesc având la bază timpul efectiv lucrat.

Inspectoratele școlare județene/ISMB, la validarea statelor de plată a salariilor, vor verifica respectarea întocmirii corecte a acestora de către unitățile de învățământ preuniversitar de stat, pe baza timpului efectiv lucrat, cu respectarea prevederilor legale în vigoare", transmite Ministerul Educației, potrivit circularei intrate în posesia stiripesurse.ro.

Citeşte şiLovitură pentru profesorii care sunt în grevă. Guvernul a modificat o lege prin OUG

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Greva profesorilor amână şi examenele

Greva amână şi examenele. Deşi ministrul Educaţiei a dat asigurări că nu vor fi afectate, elevii care susţin anul acesta Bacalaureatul au deja de suferit. 

Profesorii nu opresc greva. Liderii sindicali anunţă că 20.000 de persoane vor participa vineri la marșul din centrul Bucureştiului. Dascălii se adună pentru a patra oară în faţa Guvernului şi merg la Palatul Cotroceni.

Deși Guvernul a oferit o majorare salarială de 1000 de lei brut pentru cadrele didactice și promisiunea că până în 2026 debutanții vor ajunge să câștige salariul mediu brut pe economie, dascălii sunt nemulțumiți și cer adoptarea unui act normativ prin care sa aibă garanția ca debutanții chiar vor câștiga salariul mediu brut și mai repede, nu eșalonat sau măcar nu în trei tranşe.

Pe de altă parte, ministrul Educației spunea că dacă nu se reiau cursurile până vineri, vom asista la prelungirea anului școlar și la decalarea examenelor. Elevii sunt prinşi în mijlocul disputelor şi sunt primii care au de pierdut.

Încheierea situaţiei şcolare pentru elevii din clasele terminale a fost prelungită până în 13 iunie. 

De asemenea, probele de competență la examenul de Bacalaureat, care ar fi trebuit să înceapă luni, se vor desfășura cu două zile mai târziu, între 14 şi 23 iunie. Deocamdată, calendarul pentru probele scrise - nici la clasa a VIII-a, nici la clasa a XII-a - nu se modifică.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic