Fondurile europene au modernizat agricultura românească, iar multe ferme sunt acum complet tehnologizate. Totuși, sectorul zootehnic rămâne vulnerabil, mai ales din cauza bolilor care au afectat fermele. Autoritățile investesc în relansarea producției de carne de porc și vită, iar dacă proiectele actuale vor fi finalizate, România ar putea deveni, în patru ani, cel mai mare procesator agroalimentar din sud-estul Europei.
Cu ajutorul banilor europeni, mulți fermieri au pornit la drum. Din 2007, de când am aderat la Uniunea Europeană și până acum, aproape 200.000 de fermieri au primit peste 20 de miliarde de euro pentru investiții și dezvoltare. Printre ei se numără și Vlad, care în urmă cu 10 ani accesa pentru prima dată fondurile europene, iar acum a ajuns să fie una dintre cele mai tehnologizate ferme din România în ceea ce privește laptele de vacă.
„În 2015 când am început, să zic așa, drumul ăsta spre spre fondurile europene, lucram exact același număr de persoane și produceam în jur de 800 litri de lapte, 1.000 litri de lapte pe zi și astăzi avem capacitatea să producem cu exact același număr de oameni, cinci la număr, pe o fermă cu 500 de vaci, putem produce 10.000 litri de lapte pe zi”, a declarat Vlad Peica, producător de lapte.
Astfel, agricultura românească arată complet diferit de când am devenit țară membră europeană. Fermierii care altădată produceau cât să vândă doar în zona locală, acum și-au dezvoltat business-ul și au ajuns chiar și exportatori de materie primă.
„Din 2000, de la SAPARD și încheierea negocierilor pentru aderarea noastră la Uniunea Europeană, lucrurile au început să se schimbe, pentru că SAPARD românesc, banii duși în agricultură au început să se vadă în tehnologii, în dotarea fermelor cu utilaje moderne, iar de la aderare încoace n-are rost să mai spunem faptul că noi am contribuit cu o sumă foarte mică la bugetul Uniunii Europene, dar am primit foarte mult înapoi”, susține Adrian Chesnoiu, director AFIR.
„Acordăm în continuare garanții din fonduri publice, programele funcționează, 80% din valoarea creditului este garantat MADR, prin FGCR. Avem produse pentru toate categoriile de credite și pentru toți beneficiarii, inclusiv de la persoană fizică până la mari companii”, a spus Alina Toma, director Fondul de Garantare a creditului Rural.
Investiții de aproape 2 miliarde de euro în procesare
Planurile pentru viitor sunt și mai mari, mai ales pe partea de procesare, acolo unde sunt prevăzute investiții de aproape 2 miliarde de euro.
„În continuare, bugetul este structurat pe o parte prin care vin grantul către fermierii români prin schemele pe care noi le-am instituit în anul 2024. Vorbim aici de programul INVESTALIN, prin care s-au semnat contracte de aproape 900 de milioane de euro, dar și partea de fonduri europene, unde am suplimentat sumele pentru procesare.
Datele Eurostat arată faptul că România, în următorii patru ani, după finalizarea celor 1,9 miliarde de euro procesare în România, va deveni cel mai puternic procesator din sud-estul Europei”, a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii.
Reprezentanți ai Guvernului, dar și fermierii, au dezbătut importanța fondurilor europene la Conferința națională „Taste the future 2025- Agri-food & Retail Summit”.