Antena 3 CNN Externe Rusia, măsură "hotărâtă" împotriva Finlandei, după anunțul aderării la NATO

Rusia, măsură "hotărâtă" împotriva Finlandei, după anunțul aderării la NATO

Rusia a anunțat măsuri diplomatice proporționale împotriva Finlandei.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Moscova a decis să expulzeze doi diplomați finlandezi, după ce autoritățile de la Helsinki au expulzat, la rândul lor, doi diplomați ruși. 

Antti Helanterya, ambasadorul finlandez la Moscova, a fost convocat la Ministerul rus al Afacerilor Externe și înștiințat de decizia de expulzare, se spune într-o declarație a instituției menționate, citată de CNN.

"Ambasadorului i-a fost înmânată o declarație de protest hotărât în legătură cu expulzarea fără temei, din Finlanda, a doi angajați ai Ambasadei Rusiei la Helsinki, ca parte a campaniei de sancțiuni anti-Rusia inițiată de Uniunea Europeană, precum și (în legătură) cu traiectoria de confruntare cu Rusia pe care se plasează Finlanda, inclusiv ca urmare a furnizării de arme regimului de la Kiev și a acoperirii crimelor comise de naționaliștii ucraineni împotriva populației civile din Donbas și din restul Ucrainei", se precizează în documentul citat.

Rușii duc rachete Iskander cu încărcătură nucleară la granița cu Finlanda

Moscova pare să treacă deja la fapte și mobilizează rachete cu încărcătură nucleară la frontiera comună, ca urmare a deciziei Finlandei de a adera la NATO. 

Un convoi cu rachete a fost filmat în timp ce se deplasa înspre Vîborg, un oraș din regiunea Leningrad, aflat la 40 de km de granița cu Finlanda, iar imaginile au fost rostogolite de propaganda rusă.

"Imediat ce președintele Finlandei a declarat că țara va adera la NATO, o întreagă divizie de rachete Iskander s-a deplasat către Vîborg,  aproape de granița ruso-finlandeză. Se pare că este vorba despre o unitate militară nouă care se va forma în regiune. Echipamentul este unul nou, sunt camioane Ural care se deplasează spre acea zonă. Așadar, finlandezilor, pregătiți-vă să... aderați la NATO!", se spune în comentariul care însoțește imaginile.

Vladimir Putin, declarație despre intrarea Finlandei și Suediei în NATO

Președintele rus Vladimir Putin a exprimat, luni, o poziție aparent rezervată față de intrarea Finlandei și Suediei în NATO, după ce alți oficiali ruși s-au întrecut în avertismente la adresa celor două țări.

''Rusia nu are probleme cu aceste ţări, întrucât intrarea lor în NATO nu creează o amenințare'', a spus Putin la summit-ul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).

Liderul rus a arătat, însă, că situația se schimbă în cazul în care aderarea vine la pachet cu desfășurarea de trupe străine pe teritoriul acestor țări.

Dacă extinderea NATO va fi însoțită de amplasarea de ''infrastructuri militare'' pe teritoriul Finlandei şi al Suediei, atunci Rusia va fi nevoită să reacționeze, a indicat el.

''Desfășurarea de infrastructuri militare pe teritoriile acestor țări va antrena, evident, un răspuns'' din partea Rusiei, a explicat Vladimir Putin.

Subiecte în articol: Rusia Finlanda NATO
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are