Antena 3 CNN Externe Decizie de răsunet la Vatican: Papa a eliminat superimunitatea episcopilor și cardinalilor

Decizie de răsunet la Vatican: Papa a eliminat superimunitatea episcopilor și cardinalilor

Papa Francisc anulează superimunitatea cardinalilor și episcopilor, care vor putea fi judecaţi de tribunalul penal al Vaticanului, unde magistrații sunt laici.

de Alexandra Ionescu    |   

Această mini-revoluţie a sistemului de justiţie penală de primă instanţă al Vaticanului, unde oficiază magistraţi italieni laici şi nu preoţi, a fost anunţată într-un text semnat vineri de papa Francisc şi va intra în vigoare la 1 mai, relatează AFP.

Suveranul pontif a dorit astfel să afirme principiul egalităţii în faţa justiţiei Vaticanului a tuturor membrilor Bisericii „fără privilegii datând din trecut”, potrivit unui „motu proprio”, un decret emis de papă din proprie iniţiativă.

Acest tribunal de primă instanţă a fost extrem de criticat pentru că nu-i putea convoca pe cei mai înalţi prelaţi ai Bisericii.

Un proces al acestui tribunal din 2017 s-a referit de exemplu la finanţarea lucrărilor de renovare a apartamentului de 400 de metri pătraţi al cardinalului Tarcisio Bertone, numărul doi al Vaticanului sub papa Benedict al XVI-lea.

Subiecte în articol: vatican imunitate
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro