Antena 3 CNN Be EU Scandal imens în Europa din cauza vaccinurilor. AstraZeneca s-a „ridicat” de la masa negocierilor cu UE, după care a revenit fără să ofere termene clare

Scandal imens în Europa din cauza vaccinurilor. AstraZeneca s-a „ridicat” de la masa negocierilor cu UE, după care a revenit fără să ofere termene clare

Este un scandal imens la nivelul Uniunii Europene cu producătorul de vaccinuri AstraZeneca. Au apărut foarte multe informații care arată tensiunile de la Bruxelles și reprezentanții companiei producătoare de vaccinuri.

Scandal imens în Europa din cauza vaccinurilor. AstraZeneca s-a „ridicat” de la masa negocierilor cu UE, după care a revenit fără să ofere termene clare
Sursa foto: Hepta
de Gabriel Dano    |    27 Ian 2021   •   18:45

Reprezentanții AstraZeneca spun că nu au cum să respecte termenele de livrare ale vaccinurilor, ba chiar au făcut publice niște lucruri confidențiale din contract.

"Comisarul European pentru Sănătate, Stella Kyriakides, într-o conferință de presă, a încercat să explice cât mai bine situația. Le-a atras atenția celor de la AstraZeneca că ei trebuie să livreze, să se țină de promisiune.

Pe de o parte, AstraZeneca, prin CEO-ul său, a afirmat într-un interviu că de fapt și de drept compania nu s-a angajat să livreze imediat, ci să depună maxima eforturi pentru a livra, o chestiune de termeni. Pe de altă parte, Comisia Europeană spune că acest contract este semnat, au fost dați bani încă dinainte ca vaccinul să fie produs, înainte ca vaccinul să fie aprobat - nici la ora asta el nu este aprobat în UE și probabil vineri va primi aprobarea de la Agenția Europeană a Medicamentului - și că ar trebui compania să livreze", a spus Sabina Iosub, realizator Be EU, într-o corespondență directă de la Bruxelles.

Astra Zeneca reduce la jumătate livrările de vaccin către Europa. Ce înseamnă asta pentru România

Compania farmaceutică a anunţat că nu va putea respecta cantitatea de vaccin trimisă în UE, în contextul în care Comisia Europeană a rezervat 400 de milioane de doze de vaccin chiar de la ei.
Livrările de vaccin urmau să înceapă în februarie

Livrările de vaccin de la Astra Zeneca ar trebui să înceapă în februarie.

După ce Pfizer şi-a redus livrările săptămâna trecută, Astra Zeneca a anunţat că nu va putea onora cantităţile de vaccin promise Uniunii Europene în primul trimestru, din cauza unor probleme de producţie la una dintre fabricile din Europa.

Astfel, în loc de 80 de milioane de doze, ar urma să fie livrate numai 31 de milioane de doze, adică mai puţin de jumătate, potrivit Reuters.
Astra Zeneca ar reduce la jumătate livrările de vaccin

Financial Times dă alte cifre: în loc de 100 de milioane de doze, ar urma să ajungă mai puţin de jumătate.

Deși nu există cifre clare, este sigur că problema există.

×
Subiecte în articol: astrazeneca
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close