Antena 3 CNN Be EU Be Eu: Alegeri importante în statele Uniunii Europene

Be Eu: Alegeri importante în statele Uniunii Europene

Be Eu: Alegeri importante în statele Uniunii Europene
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
17 Iun 2017   •   12:36

Astăzi este vorba despre cum se schimbă lucrurile în Uniunea Europeană. Am fost cu toții martori la cele mai recente alegeri din Franța: Partidul președintelui Macron a înregistrat o victorie istorică, în primul tur al alegerilor prezidențiale. Formațiunea politică înființată acum un an a obținut peste 32% din voturile alegătorilor.

Nu la fel de mare a fost victoria Theresei May la alegerile anticipate din Marea Britanie. Deși a câștigat scrutinul, Partidul Conservator a pierdut majoritatea din Parlament. Situația a determinat-o pe May să caute sprijinul Partidului Democrat Unionist pentru a putea forma Guvernul.

În luna martie au avut loc alegeri și în Olanda. Mark Rutte a reușit împreună cu partidul său să obțină 33 de mandate din totalul de 150 al Camerei inferioare a Parlamentului.

Următorul test îl reprezintă alegerile federale din Germania. Pe 24 septembrie cetățenii germani vor alege noul parlament și vor decide astfel cine va fi la cârma țării.  

”Importante state membre ale Uniunii Europene sunt în ani electorali. Avem alegerile din Germania și Austria, iar Uniunea Europeană așteaptă rezultatele, însă încearcă în același timp să rămână unită în negocierile pentru Brexit.”, a declarat Kati Piri, membru al Parlamentului European, în emisiunea Be EU.
Aceste mișcări importante de pe scena europeană au un efect și asupra României.

Roxana Rizea, expert în afaceri europene, a declarat pentru Antena 3 că a început o serie de mișcări și de repoziționări în rândul statelor europene.

”Din punct de vedere al acestor alianțe, România trebuie să își pună o serie de întrebări. Este interesant faptul că a apărut un fenomen puternic de întărire a dreptei și de asemenea o tendință de apariție a forțelor de centru care se îndreaptă spre social-democrație.”, a declarat Roxana Rizea.

×
Subiecte în articol: be EU alegeri state voturi
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close