Antena 3 CNN Be EU Inspecţii în cascadă ale autorităţilor la fabrica AstraZeneca din Belgia. Comisia Europeană: "Explicaţiile companiei sunt bune la măcelărie!"

Inspecţii în cascadă ale autorităţilor la fabrica AstraZeneca din Belgia. Comisia Europeană: "Explicaţiile companiei sunt bune la măcelărie!"

Autoritățile belgiene au demarat o investigație la fabrica situată în apropiere de Bruxelles, care produce vaccinul AstraZeneca împotriva coronavirusului. Ancheta se efectuează la cererea Comisiei Europene, în contextul scandalului dintre compania cu sediul în Anglia şi executivul comunitar pe tema livrărilor de vaccin.

Inspecţii în cascadă ale autorităţilor la fabrica AstraZeneca din Belgia. Comisia Europeană: "Explicaţiile companiei sunt bune la măcelărie!"
de Adrian Iclozan    |    28 Ian 2021   •   18:45

O primă vizită a celor de la Agenția federală belgiană pentru medicamente avut loc miercuri, după cum a confirmat ministerul sănătății din Belgia. Din fabrică au fost ridicate probe și înregistrăriși se preconizează o inspecție suplimentară a instalației în zilele următoare.

Comisia Europeană a cerut efectuarea anchetei, după explicaţiile neconvingătoare ale AstraZeneca cu privire la un deficit preconizat în livrările de vaccinuri către Uniunea Europeană.

AstraZeneca: Un sfert din cantitate pentru U.E. Pentru Marea Britanie, 100%

Compania anglo-suedeză a declarat că va putea livra către statele membre UE doar aproximativ 25% din cele 100 de milioane de doze așteptate până la sfârșitul lunii martie, din cauza unei probleme de producție la fabrica belgiană deținută de compania franceză Novasep.

În paralel, AstraZeneca a asigurat Guvernul de la Londra că va putea produce 2 milioane de doze pe săptămână în Marea Britanie, pentru a onora cu succes o comandă totală de 100 de milioane de doze. Vaccinul a fost autorizat de autoritatea de reglementare din Marea Britanie în luna decembrie.

Anunţurile AstraZeneca vin înaintea aşteptatei recomandări de autorizare în Uniunea Europeană, care ar trebui să fie făcută vineri de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).

Comisia Europeană suspectează că AstraZeneca a trimis în Anglia dozele de vaccin produse în UE

Comisia a pus sub semnul întrebării explicația AstraZeneca pentru deficitul preconizat în livrările către Uniunea Europeană și dorește să știe dacă dozele produse pe teritoriul UE au fost trimise în Regatul Unit în ultimele săptămâni.

Ancheta ţine cont şi de decarația AstraZeneca,conform căreia compania nu va suplini deficitul UE cu doze de vaccin produse în Anglia, în Oxford și Staffordshire, și ambalate în Wrexham.

Șeful executiv al AstraZeneca, Pascal Soriot, a spus că este obligat să respecte contractul cu guvernul britanic, de livrare a 100 de milioane de doze, pe baza utilizării, cu prioritate, a vaccinului fabricat în unitățile de producție din Marea Britanie.

"Acordul cu Regatul Unit a fost încheiat în iunie, cu trei luni înainte de cel european", a spus şeful AstraZeneca.

Comisar European: Explicaţiile AstraZeneca merg, poate, la măcelărie, dar nu în contractele încheiate cu noi

Miercuri, comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides, a respins argumentul companiei, insistând că milioane de doze făcute în Marea Britanie ar trebui acum aduse în UE.

"Respingem logica primului venit, primul servit. Poate funcționa într-o măcelărie, dar nu în contracte și nu în acordurile noastre de cumpărare", a spus comisarul european.

La rândul său, AstraZeneca spune că s-a angajat, doar, "să depună toate eforturile", fără a oferi certitudini că va putea livra doze 100 de milioane de doze în primul trimestru al acestui an.

Sursa: Mediafax

×
Subiecte în articol: be EU astrazeneca
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close