Antena 3 CNN Be EU Corina Creţu, despre politizarea fondurilor europene: "Nu poţi taia oportunităţile de dezvoltare ale românilor pentru că primarii au o altă culoare politică" | VIDEO

Corina Creţu, despre politizarea fondurilor europene: "Nu poţi taia oportunităţile de dezvoltare ale românilor pentru că primarii au o altă culoare politică" | VIDEO

Europarlamentarul Corina Creţu a vorbit în emisiunea "be Eu" realizată de Sabina Iosub la Antena 3, despre Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), sursa principală de finanţare pentru infrastructura locală.

Corina Creţu, despre politizarea fondurilor europene: "Nu poţi taia oportunităţile de dezvoltare ale românilor pentru că primarii au o altă culoare politică" | VIDEO
de Claudia Popovici    |    20 Mar 2021   •   11:45

Europarlamentarul Corina Creţu şi-a exprimat îngrijoarea privind reintroducerea de către Comisia Europeană a Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL), sursa principală de finanţare pentru infrastructura locală, pe care autorităţile române l-au tot contestat din cauza culorii politice a primarilor. 

"Cred că politizarea fondurilor europene și a bugetului național este o mare greșeală. Nu poți taia cetățenilor oportunitățile de dezvoltare doar pentru ca au primar care nu aparține coaliției de dezvoltare. Acest lucru nu este democratice și nu este posibil. Am avut momente când m-am dus în alte țări și le-am explicat că fondurile europene nu trebuie politizate. Din păcate, vedem că la bugetul național s-a ținut mult mai mult cont de orașele care au primari în coaliția de dezvoltare. Nu este corect", a spus europarlamentul Corina Creţu.

"Trebuie să facem investiţii, nu să premiem primarii pentru munca de partid"

"În mod normal orice guvern ar trebui să aibă o analiză. Franța și Italia au un minister al coeziunii teritoriale.
Se face o analiză, unde este nevoie mai mult de investiții pentru a reduce decalajele de dezvoltare, nu unde trebuie să premiem primarii pentru munca lor de partid. Acesta este un lucru fundamental în politica regională", consideră Corina Creţu, europarlamentar.

"Autorităţile locale trebuie să fie pregătite cu proiecte" 

"Autoritățile locale trebuie să fie pregătite cu proiecte pentru a le depune atunci când se deschid programele operaționale în 2021-2027. Dacă se inventează acest PNDL să aplice și acolo pentru că înțeleg că e primul venit, primul servit, iar la nivel național, pornind de la început, trebuie să se facă un inventar al tuturor resurselor pe care le avem la dispoziție.

Mecanismul de Redresare și Reziliență trebuie cheltuit până în 2026, deci sunt doar cinci ani la dispoziție pentru proiectare, implementare, construcție, doar cinci ani. Pentru programele care sunt pe bugetul național cred că trebuie o dezbatere politică publică mult mai amplă decât este acum", mai recomandă europarlamentarul Corina Creţu.

Citeşte şi: Europarlamentarul Corina Creţu, despre planul de Redresare şi Rezilienţă: "România riscă să piardă o şansă istorică"

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu ar urma să îşi retragă candidatura
x close