Antena 3 CNN Be EU Be EU. Parlamentul European cere un mecanism nou, pentru monitorizarea democrației

Be EU. Parlamentul European cere un mecanism nou, pentru monitorizarea democrației

Be EU. Parlamentul European cere un mecanism nou, pentru monitorizarea democrației
15 Dec 2016   •   10:55

Parlamentul European vrea un mecanism obligatoriu pentru monitorizarea democrației, a statului de drept și respectării drepturilor omului. Acest mecanism ar urma să înlocuiască actualul MCV, aplicat României și Bulgariei.

Inițiativa nu se bucură de întreg sprijinul Parlamentului European și nici de cel al Comisiei Europene, cea care ar urma să aplice acest mecanism. Cu toate acestea, Parlamentul European a adoptat o rezoluție în acest sens, urmând ca în viitorul apropiat să apară și poziția Comisiei.

Ce este acest mecanism și ce rol ar avea au explicat europarlamentarii Sophie in 't Veld și Claude Moraes, în emisiunea Be EU.

”Sunt îngrijorări privind principiile fundamentale în mai multe țări. Avem puține instrumente pentru a ne asigura că statele membre respectă aceste principii. Propunerea vine în sensul în care toate statele membre vor fi evaluate anual, după aceleași criterii” a explicat Sophie in 't Veld, europarlamentar olandez, membru ALDE.

”Comisia devine un fel de barometru al valorilor Uniunii Europene. Nu aveam pur și simplu un mecanism ci doar un fel de baros. Nu toate țările își doresc asta, știți foarte bine. Părerea mea este că trebuie să o facem, să încercăm, pentru că până la urmă nu poți avea o uniune a valorilor fără un mecanism adecvat care să poată aplica sancțiuni” este de părere Claude Moraes, europarlamentar britanic.

În continuare urmează să se primească un răspuns din partea Comisiei Europene la cererea Parlamentului, care, printre, altele, a propus ca un grup de experți să realizeze o grilă de punctaj pentru a putea ”măsura” nivelul democrației și pentru a putea face recomandări pentru remedierea deficiențelor.

Rubrică realizată cu sprijinul unui grant acordat de Parlamentul European

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close