Antena 3 CNN Be EU Structura Comisiei Europene | Cum sunt aleși comisarii și președintele

Structura Comisiei Europene | Cum sunt aleși comisarii și președintele

Președintele Comisiei Europene reprezintă puterea executivă a Uniunii Europene. Acesta conduce un cabinet de comisari, răspunzător în mod colectiv față de Parlamentul European, care este ales direct de cetățenii UE.

de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Apr 2024   •   10:17

După alegerile europene, una dintre primele îndatoriri ale Parlamentului proaspăt constituit este de a alege următorul președinte al Comisiei Europene (organul executiv al UE). 

Cum este ales președintele Comisiei Europene 

Statele membre numesc un candidat pentru acest post, dar trebuie să țină seama de rezultatele alegerilor europene. Parlamentul trebuie să aprobe noul președinte al Comisiei cu majoritatea absolută (jumătate din numărul de deputați în funcție plus unu). 

În situația în care candidatul nu obține voturile necesare, statele membre trebuie să propună, în cadrul Consiliului European care hotărăște cu majoritatea calificată, un alt candidat în termen de o lună. 

Cum sunt aleși comisarii europeni

Consiliul European, de comun acord cu președintele ales al Comisiei, adoptă o listă de comisari candidați, câte unul pentru fiecare stat membru. Acești comisari desemnați se prezintă în fața comisiilor parlamentare competente, unde sunt audiați în domeniile care ar intra în responsabilitatea lor. 

Fiecare comisie evaluează apoi competențele candidatului și transmite evaluarea sa Președintelui Parlamentului. O evaluarea negativă poate determina candidații să se retragă. 

Întreaga Comisie, inclusiv președintele Comisiei și Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, trebuie să faci apoi obiectul unui vot unic de aprobare din partea Parlamentului. 

După ce Parlamentul aprobă colegiul comisarilor, Consiliul European hotărând cu majoritatea calificată, numește comisarii în mod oficial. 

În cazul unei modificări substanțiale a portofoliului pe durata mandatului Comisiei, al completării posturilor vacante sau al numirii unui nou comisar după aderarea unui nou stat membru, comisarii în cauză audiați din nou de comisiile competente. 

×
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close