Antena 3 CNN Be EU Be EU. Schimbări importante în privința TVA

Be EU. Schimbări importante în privința TVA

Be EU. Schimbări importante în privința TVA
27 Oct 2018   •   10:11

Parlamentul European a adoptat modificări importante privind sistemul comun al TVA. La începutul anului, Comisia Europeană a propus noi norme menite să le ofere statelor membre o mai mare flexibilitate pentru stabilirea cotelor de taxă pe valoare adăugată (TVA) și să creeze un mediu fiscal îmbunătățit, care să ajute la dezvoltarea IMM-urilor.

Pragurile maxime ar trebui stabilite la nivelul UE, iar depunerea declarațiilor de TVA s-ar putea face la ghișeele unice care vor fi înființate.

Aceste modificări legislative vor fi implementate în legislațiile naționale începând cu anul 2019.

Sistemul comun privind taxa pe valoarea adăugată (TVA) joacă un rol important in cadrul pieței unice europene. TVA reprezintă o sursă majoră și tot mai consistentă de venituri pentru UE, generand, in 2015, aproximativ 1 000 de miliarde EUR, adică echivalentul a 7 % din PIB-ul UE. Una dintre resursele proprii ale UE se bazează, de asemenea, pe TVA. 

Invitații Sabinei Iosub la ”Be EU” au vorbit despre acest subiect.

Europarlamentarii Ivan Stefanek și Iasenko Selimovic 

”Este esențial să ne preocupe dezvoltarea IMM-urilor, acolo unde este angajată două treimi din forța de muncă. Trebuie să vorbim și despre TVA, despre simplificarea procedurilor și un proces administrativ unificat, unul care să reduce cheltuielile pentru IMM-uri” afirmă aceștia.

”Aceste modificări ar aduce mult sprijin, actuala directivă spune că statul care a făcut o diferențiere la TVA pentru IMM-uri nu o poate face decât pentru firma care operează în acel stat. Noi vrem să facem acest lucru pentru toate statele. Vrem ca IMM-ul să nu se mai plafoneze, pentru a intra la aceste facilități. Dacă plafonul este depășit, este lăsat să meargă cu facilitatea, condiția fiind să nu depășească la 50%” a explicat europarlamentarul Maria Grapini.

×
Subiecte în articol: TVA IMM Sabina Iosub
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close