Antena 3 CNN Be EU Ce este MCV și cum ar putea România să scape de el

Ce este MCV și cum ar putea România să scape de el

Ce este MCV și cum ar putea România să scape de el
25 Ian 2017   •   11:51

MCV este un Mecanism de Cooperare și Verificare instituit în 2007 pentru România și Bulgaria. Reprezintă o măsură tranzitorie prin care să fie remediate anumite probleme. În 2007, de exemplu, se considera că România mai avea încă probleme legate de nefinalizarea reformei judiciare și de corupție”, a explicat Sabina Iosub, la Be EU.

Criterii pentru evaluarea progreselor
Criteriile de referință pentru România se referă la eficacitatea și transparența sistemului judiciar, la anumite instituții-cheie, în domenii precum integritatea și lupta împotriva corupției la toate nivelurile și la prevenirea corupției.

Ce urmează
La finalul anului 2016, Parlamentul European a anunțat că nu poate exista discriminare între statele membre UE și că trebuie să existe un mecanism valabil pentru toată lumea. Astfel, în octombrie 2016, Parlamentul European a votat pentru crearea unui nou mecanism, care se va aplica tuturor statelor memebre și necesită un aviz al Comisiei. 

„Pentru noi asta înseamnă că este posibil să nu mai depindem de MCV. Dar totul depinde de aceast decizie, a Comisiei Europene. Probabil celelalte state vor spune că nu au nevoie și atunci s-ar putea să fie obligate să ne ridice nouă MCV-ul pentru a nu exista discriminare”, a explicat Sabina Iosub.

×
Subiecte în articol: MCV Sabina Iosub be EU Comisia Europeana
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close