Antena 3 CNN Be EU Comisia Europeană a publicat raportul anual privind starea spaţiului Schengen: "Există unele lacune"

Comisia Europeană a publicat raportul anual privind starea spaţiului Schengen: "Există unele lacune"

Comisia Europeană a publicat raportul anual privind starea spațiului Schengen care prezintă realizările, provocările şi evoluţiile în decursul ultimului ciclu 2023-2024.

Comisia Europeană a publicat raportul anual privind starea spaţiului Schengen: "Există unele lacune"
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Apr 2024   •   18:00

Potrivit raportului Comisiei Europene, în 2023 spaţiul Schengen a rămas solid şi este în continuare cea mai vizitată destinaţie din lume, turismul contribuind cu aproape 10% din PIB-ul Uniunii şi oferind locuri de muncă pentru aproximativ 22,6 milioane de persoane.

Raportul arată de asemenea că normele Schengen sunt bine aplicate, deşi există unele lacune în materie de implementare, de exemplu un cadru legislativ consolidat, fiind necesare eforturi pentru punerea în aplicare a noilor măsuri, inclusiv a cooperării poliţieneşti, pentru a elimina treptat controalele de lungă durată la frontierele interne, precum şi un cadru de guvernanţă Schengen integrat, pentru care Comisia va continua să lucreze în vederea unei analize mai complete a datelor, în strânsă cooperare cu agenţiile UE şi cu statele membre.

Au fost luate măsuri istorice pentru completarea spaţiului Schengen cu Bulgaria şi cu România, începând cu eliminarea controalelor la frontierele aeriene şi maritime de la 31 martie 2024, aminteşte raportul. Pentru eliminarea controalelor la frontierele interne terestre cu Bulgaria şi cu România este necesară o decizie suplimentară a Consiliului, notează Agerpres.ro. 



Consiliul Schengen programat să se desfăşoare pe 13-14 iunie urmează să dezbată acest raport şi să adopte propunerea de recomandare a Comisiei.

Spaţiul Schengen a devenit cel mai mare spaţiu de liberă circulaţie din lume. Garantând călătorii fără probleme şi în condiţii de siguranţă pentru o populaţie de aproape 450 de milioane de persoane, spaţiul Schengen este esenţial pentru competitivitatea Uniunii Europene.

×
Subiecte în articol: Aderarea României la Schengen
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close