Antena 3 CNN Be EU Criza energetică: Măsurile luate de Uniunea Europeană. Nicolas Gonzalez: ”În Spania s-au redus taxele”

Criza energetică: Măsurile luate de Uniunea Europeană. Nicolas Gonzalez: ”În Spania s-au redus taxele”

Astăzi vom discuta despre energie, dezbaterea ei este importantă, iar măsurile și mai importante. Europarlamentarul Nicolas Gonzalez a vorbit despre prețul energiei la nivelul Uniunii Europene, dar și despre măsurile luate de Spania pentru a trece peste această criză.

Criza energetică: Măsurile luate de Uniunea Europeană. Nicolas Gonzalez: ”În Spania s-au redus taxele”
Sursa foto: Antena 3
de Sabina Iosub    |    30 Oct 2021   •   10:56

”Guvernul spaniol a luat deja unele măsuri încă de la mijlocul lunii august, când s-a observat creșterea prețului energiei care ajunge la consumatori. Și mpăsurile care se pot lua la nivel național trebuie să fiie coordonate și la nivel european, între toate statele membre și Comisia Europeană.

Dar, de pildă, în Spania s-au redus taxele, s-a redus taxa pentru producția de energie electrică s-a încercat renunțarea la așa-numitele beneficii ”căzute din cer”, în cazul acelor tehnologii deja amortizate, care nu emit CO2, cel puțin să le reducem, și, de asemenea, ne-am asigurat că toți consumatorii vulnerabili, cei expuși sărăciei energetice, să nu sufere, să nu rămână fără alimetare cu gaze”, a spus Nicolas Gonzalez.

Întrebat ce a cauzat criza energetică la nivel mondial, Gonzalez a răspuns: ”Este clar că suntem într-un moment de refacere după pandemie și a crescut consumul, dar, în același timp, vedem că avem un deficit în privința unor forme de energie pe care le folosim în acest moment, cum este cazul gazului natural.

Această volatilitate, această creștere exagerată a prețului gazului a dus și la creșterea prețurilor la electricitate, ceea ce va face mai dificilă încălzirea caselor peste iarnă. Eu cred că toată Uniunea Europeană trebuie să fie conștientă de situația în care suntem în acest moment”.

Măsurile luate în contextul crizei energetice, în Spania

Nicolas Gonzalez a vorbit apoi despre măsurile concrete pe care Spania le-a luat în contextul crizei energetice.

”Una dintre măsurile ale căror efecte se văd cel mai repede pe facturile consumatorilor este reducerea TVA, de la 21% la 10%, și eliminarea taxei pentru producerea energiei electrice, de 6%. Aceste măsuri se iau temporar, până la 31 martie, și se simt foarte repede la nivelul consumatorilor, dar, desigur, pentru a reduce aceste taxe, statul trebuie să intervină. Dar este o măsură care se ia tocmai pe fondul acestei crize.

Acestea sunt măsuri-cheie. Alte măsuri au în vedere plata sau neplata beneficiilor pe care le pot avea companiile de energie în această perioadă și încercarea de a proteja consumatorii vulnerabili, ca aceștia să simtă cât mai puțin creșterea prețului. Acesta este arsenalul de măsuri pe care le poate lua o țară, un stat membru. Acum avem nevoie să ne permită Comisia să luăm și alte măsuri”, a explicat Gonzalez.

×
Subiecte în articol: be EU nicolas gonzalez energie

Philip Morris susține inovația

Care sunt cele 9 priorități strategice ale României în 2023 | Soluții pentru o economie profitabilă

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close