Antena 3 CNN Be EU Românii vor mai mult decât alți europeni ca banii U.E. să meargă doar în țările care respectă statul de drept

Românii vor mai mult decât alți europeni ca banii U.E. să meargă doar în țările care respectă statul de drept

Patru din cinci europeni sau 81% dintre cetățenii Uniunii spun că Bruxelles-ul ar trebui să acorde fonduri numai țărilor membre care respectă statul de drept și valorile democratice. Sprijinul covârșitor în favoarea statului de drept reiese dintr-un sondaj publicat vineri pe site-ul Parlamentului European.

Românii vor mai mult decât alți europeni ca banii U.E. să meargă doar în țările care respectă statul de drept
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Sep 2021   •   15:57

Euro-barometrul difuzat înainte de dezbaterea din 15 septembrie privind Starea Uniunii Europene arată un sprijin public clar pentru transparența și controlul eficace al fondurilor UE acordate în cadrul programului NextGenerationEU.

Potrivit sondajului, 53% dintre cetățenii UE sunt pe deplin de acord că trebuie să existe un control eficace, iar alți 32% tind să fie de acord.

La nivelul României, procentajele corespunzătoare sunt 58%, respectiv 29%.

Doar 8% dintre respondenți, în medie la nivelul UE, resping această opinie.

Românii, mai multe aprecieri pozitive pentru U.E. decât media europeană

Cetățenii apreciază pozitiv perspectivele pe care le aduce programul de redresare al Uniunii Europene, în valoare de 800 miliarde EUR.

Trei din cinci cetățeni (sau 60%) cred că proiectele NextGenerationEU vor ajuta țara lor să depășească efectele negative economice și sociale cauzate de pandemia de coronavirus.

59% dintre cetățeni afirmă, de asemenea, că programul va ajuta țara lor să fie mai bine pregătită pentru provocările viitoare.

În acest context, sondajul arată, de asemenea, că 53% dintre cetățenii europeni (65% dintre cei români) au o imagine pozitivă despre Uniunea Europeană, doar 19% (13% în România) având o imagine destul de negativă sau foarte negativă.

Cu toate acestea, rezultatele sondajului arată îngrijorări într-o serie de țări ale UE cu privire la modul în care guvernele naționale vor utiliza efectiv aceste fonduri suplimentare ale UE.

56% dintre români se tem că guvernul nu va face ce trebuie cu banii de la U.E.

În timp ce, în medie, 45% dintre cetățenii Uniunii au încredere în guvernele lor naționale în această privință, 41% dintre respondenți își exprimă îndoiala, indicând diferențe semnificative în UE în ceea ce privește nivelurile de încredere în propriile guverne.

În România, nivelul de încredere este de doar 34% în România iar procentajul celor care au îndoieli atinge 56%.

De asemenea, opinia publică sprijină în mod clar poziția adoptată recent de Parlamentul European în dezbaterea privind necesitatea condiționalității, controlului și transparenței.

Acest lucru se reflectă în sprijinul cetățenilor pentru respectarea statului de drept, ca și condiție pentru acordarea de fonduri UE.

Proporție covârșitoare a românilor care vor ca banii europeni să ajungă doar în țările care respectă statul de drept

Patru din cinci cetățeni (81% în UE, 85% în România) sunt de acord că UE ar trebui să acorde fonduri statelor membre numai cu condiția ca guvernul lor să respecte statul de drept și principiile democratice.

"Poziția Parlamentului European a fost una clară, și anume că fondurile UE de redresare nu trebuie să ajungă la guverne care nu respectă valorile democratice fundamentale sau nu susțin statul de drept.

Acest sondaj confirmă faptul că o majoritate covârșitoare a cetățenilor UE sunt de acord cu această poziție.

Cine subminează în mod constant valorile UE nu ar trebui să se aștepte să primească fonduri UE", a declarat David Sassoli, președintele Parlamentului European.

Priorități politice în schimbare

Întrebați ce priorități politice ar trebui să urmărească Parlamentul European, participanții la sondaj au indicat în proporție de 43% acțiunile de combatere a schimbărilor climatice.

Alte priorități avute în vedere de respondenți sunt măsurile de combatere a sărăciei și a excluziunii sociale (32%), sprijinirea economiei și crearea de noi locuri de muncă, precum și combaterea terorismului (ambele cu 31%).

Sănătatea publică, precum și migrația și azilul se află împreună pe a patra poziție, cu 27% fiecare.

Merită remarcat faptul că cetățenii din Ungaria și Polonia plasează "democrația și statul de drept" ca priorități pentru Parlamentul European (locul al doilea în Polonia, al treilea în Ungaria), în timp ce, în medie la nivel UE, acest subiect se situează pe locul al optulea.

Sondajul a fost realizat de Ipsos pentru Parlamentul European în perioada 17-25 august 2021, online, cu 26.459 de respondenți cu vârsta de 15 ani și peste, în toate cele 27 de state membre.

×
Subiecte în articol: stat de drept romani euro-barometru
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Cod galben de furtuni puternice în aproape toată țara
x close