Antena 3 CNN Be EU Eurobarometru: Românii susțin ajutoarele acordate de UE Ucrainei

Eurobarometru: Românii susțin ajutoarele acordate de UE Ucrainei

Cel mai recent sondaj al Uniunii Europene dezvăluie că majoritatea românilor sprijină libera circulație a cetățenilor europeni și au o imagine pozitivă despre Uniune.

Eurobarometru: Românii susțin ajutoarele acordate de UE Ucrainei
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Dec 2023   •   19:04

Printre principalele provocări cu care se confruntă românii, la nivel personal sau național, sunt creșterea prețurilor, inflația și costul de trai (44%, ambele), sănătatea (21 și, respectiv, 18%) și situația financiară personală (19%) sau cea economică a țării (25%). Preocupările europenilor sunt similare la nivel personal, imigrația urcând în top până pe locul doi în ce privește provocările cu care se confruntă propriile țări, se arată în sondajul menționat.

Totuși, o mare parte dintre români (57%) continuă să evalueze situația economiei europene ca fiind bună, cu 33% dintre ei care apreciază că aceasta nu se va schimba în următoarele 12 luni, iar 31% considerând că aceasta chiar se va îmbunătăți.

În restul Uniunii, europene sunt împărțiți aproape egal între cei care cred că situației economiei europene este bună (45%) și cei care o consideră proastă (44%).

În plus, numărul europenilor care cred că situația economiei UE se va îmbunătăți (19%) este mult sub cel al europenilor care nu cred că se va schimba (44%) sau chiar se va înrăutății (28%).

Totodată, majoritatea românilor susțin măsurile și sprijinul acordat de UE Ucrainei (56% vs 72% UE27) și consideră că, prin condamnarea invaziei ruse, Uniunea apără valorile europene (65% vs. 75% UE27).

Susținerea Ucrainei este exprimată și prin faptul că jumătate dintre români susțin acordarea statutului de țară candidată Ucrainei, pentru a deveni stat membru al Uniunii Europene (53% vs. 61% UE27).

Principalele surse de informate ale românilor sunt programele TV, internetul, rețelele sociale sau radioul, precum și discuțiile cu cei apropiați.

Majoritatea românilor apreciază că rețelele sociale sunt o modalitate modernă de a fi la curent cu temele politice (67%) și, în același timp, că informațiile pe aceste teme de pe rețelele sociale nu sunt de încredere (55%). Majoritatea europenilor (67 și, respectiv, 60%) sunt de aceeași părere, pe ambele subiecte.

×
Subiecte în articol: Eurobarometru
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close