Antena 3 CNN Be EU Firmele inovatoare vor putea accesa 1,2 miliarde de euro din bani europeni. Inteligența artificială va fi tehnica viitorului

Firmele inovatoare vor putea accesa 1,2 miliarde de euro din bani europeni. Inteligența artificială va fi tehnica viitorului

Începând cu anul 2024, firmele europene inovatoare, în special întreprinderile mici și mijlocii și startup-urile, vor putea accesa finanțări europene de peste 1,2 miliarde de euro.

Firmele inovatoare vor putea accesa 1,2 miliarde de euro din bani europeni. Inteligența artificială va fi tehnica viitorului
Sursa foto: Getty Images I ismagilov
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Dec 2023   •   23:40

Asta, după ce Comisia Europeană a adoptat, de curând, programul de lucru al Consiliului European pentru Inovare (CEI).

Fondurile vizează în special bani pentru domenii deep tech, cum ar fi inteligența artificială, spațiul, materii prime critice, semiconductori, tehnologii cuantice, notează Startupcafe.ro.

Anul viitor, finanțarea în cadrul CEI se va face pe trei scheme principale:    Instrumentul Pathfinder al CEI, în valoare de 256 de milioane de euro. Acest intrument este dedicat echipelor multidisciplinare de cercetare pentru realizarea unor proiecte de cercetare vizionare care au potențialul de a duce la tehnologii revoluționare. Iar granturile obținute de fiecare echipă în parte poate fi de până la 4 milioane de euro.

Instrumentul Transition al CEI, în valoare de 94 de milioane de euro, care vizează transformarea rezultatelor cercetării în oportunități de inovare, pe baza rezultatelor generate de proiectele din cadrul instrumentului Pathfinder al CEI și de proiectele de validare a conceptului realizate sub egida Consiliului European pentru Cercetare, și este deschis pentru prima dată rezultatelor proiectelor de colaborare ale programului Orizont din cadrul pilonului 2, ”provocări societale”. Se pot obține granturi de până la 2,5 milioane de euro.

Instrumentul Accelerator al CEI - 675 de milioane de euro. Rolul acestuia este de a ajuta întreprinderile nou-înființate și IMM-urile să dezvolte și să extindă inovații care au potențialul de a crea noi piețe sau de a le reconfigura pe cele existente (granturi sub 2,5 milioane EUR, investiții între 0,5 și 15 milioane EUR).

Consiliul European pentru Inovare a fost lansat în martie 2021 ca noutate majoră în cadrul programului Orizont Europa, după o fază-pilot care s-a derulat în perioada 2018-2020. El are un buget total de peste 10 miliarde EUR pentru perioada 2021-2027.

×
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close