Antena 3 CNN Be EU Amenințare de la Roma. Cum poate bloca Italia măsurile fiscal-bugetare ale Uniunii Europene

Amenințare de la Roma. Cum poate bloca Italia măsurile fiscal-bugetare ale Uniunii Europene

Dacă nu va fi mulțumită de rezultatul negocierilor dintre partenerii europeni pentru a-i satisface cererile, Italia are de gând să își folosească dreptul de veto pentru a bloca noile reguli fiscal-bugetare ale Uniunii Europene.

Amenințare de la Roma. Cum poate bloca Italia măsurile fiscal-bugetare ale Uniunii Europene
Sursa foto: hepta / Zuma Press / Alberto Gandolfo
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Dec 2023   •   18:42

Acesta lucru a fost anunțat, miercuri, de şefa guvernului italian, Giorgia Meloni.

În anul 2020, din cauza pandemiei de coronavirus, pactul de stabilitate și creștere a fost suspendat și urmează să fire repus în aplicare în 2024, într-o variantă revizuită.

Italia, care este o țară puternic îndatorată, vrea reguli mai relaxate cu privire la cheltuielile bugetare, în vreme ce alte state membre ale Uniunii cer impunerea unei discipline bugetare mai stricte.

"Nu exclud nicio opţiune. Cred că trebuie să examinăm ce este cel mai bine pentru Italia. Dacă nu va fi găsită o soluţie, dacă nu se ajunge la un acord, vom reveni la parametrii anteriori", a declarat Meloni, după ce guvernul său a sugerat că, în lipsa unui acord satisfăcător asupra pactului de stabilitate şi creştere, nu va ratifica nici reforma Mecanismului European de Stabilitate (MES), fondul de salvare al zonei euro.

Potrivit pactului de stabilitate și creștere, statele UE ar trebui să se încadreze într-un deficit bugetar anual de cel mult 3% din PIB şi datoria lor publică să nu fie mai mare de 60% din PIB.

Cei care nu fac suficiente eforturi pentru a se încadra în aceste limite vor avea parte de măsuri disciplinare.

Nici Italia nu se încadrează, având în vedere că are o datorie publică de peste 140% din PIB.

×
Parteneri
Razie de amploare în Bucureşti şi Ilfov: peste 720 de amenzi
x close