Antena 3 CNN Be EU Polonia, răspuns dur pentru Bruxelles. Premierul Morawiecki acuză Uniunea de șantaj și spune ce crede despre ieșirea din UE

Polonia, răspuns dur pentru Bruxelles. Premierul Morawiecki acuză Uniunea de șantaj și spune ce crede despre ieșirea din UE

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a acuzat Uniunea Europeană de șantaj în disputa cu șefa Executivului de la Bruxelles, Ursula vor der Leyen, asupra statului de drept, transmite BBC.

Polonia, răspuns dur pentru Bruxelles. Premierul Morawiecki acuză Uniunea de șantaj și spune ce crede despre ieșirea din UE
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    19 Oct 2021   •   19:46

Conflictul, care a ajuns în Parlamentul European, vine în urma unei decizii a Curții Constituționale din Polonia, care a respins părți din legislația comunitară.

Von der Leyen (foto, dreapta) a avertizat că va acționa pentru a împiedica Polonia să submineze valorile Uniunii.

În replică, premierul Morawiecki (foto, stânga) a spus că respinge "limbajul amenințărilor" și a acuzat Uniunea Europeană că își depășește prerogativele.

BBC notează, în context, că polonezii susțin, într-o majoritate semnificativă, apartenența țării lor la Uniune, în timp ce guvernul naționalist de dreapta și-a amplificat divergențele cu Bruxelles-ul pe chestiuni precum drepturile comunității LGBT sau independența justiției.

Luna aceasta, peste 100.000 de mii de oameni au demonstrat la Varșovia pentru a-și arăta sprijinul față de prezența țării în UE. 

La unul dintre mitinguri, fostul președinte al Consiliului European, Donald Tusk, în prezent liderul partidului de opoziție "Platforma Civică" a cerut populației să apere "Polonia europeană".

Ce spune decizia din 7 octombrie, care a iritat Executivul Uniunii

Ultimul scandal își are originea în decizia instanței constituționale poloneze, care respinge principiul de bază conform căruia legislația comunitară are întâietate asupra celei naționale.

Cazul a fost promovat de prim-ministrul de la Varșovia iar BBC remarcă faptul că este pentru prima dată când liderul unui stat membru pune în discuție tratatele Uniunii într-o instanță națională.

"Această decizie (a Curții Constituționale din Polonia, n.r.) pune în discuție fundațiile Uniunii Europene. Este o provocare directă la adresa unității ordinii legale europene", a spus șefa Comisiei.

Von der Leyen a indicat trei căi de a răspunde deciziei poloneze: contestarea deciziei Curții Constituționale, reținerea fondurilor europene și suspendarea unor drepturi ale Poloniei, ca stat membru.

Comisia Europeană urmează să aprobe suma de 57 de miliarde de euro în cadrul Planului de Recuperare din pandemie pentru Polonia și ar putea să nu ia decizia până la rezolvarea disputei cu guvernul de la Varșovia.

Premier polonez: Șantajul nu trebuie să fie o metodă politică

În discursul său din Parlamentul european, care a depășit timpul alocat, premierul polonez a spus că țara sa este "atacată" de liderii UE și că este "inacceptabilă" discuția despre sancțiuni financiare. 

"Șantajul nu trebuie să fie o metodă politică", a declarat Morawiecki.

El a susținut că decizia instanței constituționale poloneze, emisă în data de 7 octombrie, a fost înțeleasă greșit și că pune în discuție "doar o zonă" a tratatelor UE.

Premierul polonez a mai spus că Uniunea nu trebuie să amenințe Constituția unui stat membru, care stabilește felul în care o țară trebuie guvernată.

El a minimalizat, pe de altă parte, riscul unui așa-numit Polexit - plecarea Poloniei din Uniunea Europeană.

"Nu trebuie să răspândim minciuni despre Polexit", a spus el în Parlamentul European.

Liderii UE, divizați în privința conflictului dintre Bruxelles și Varșovia

Părerile sunt împărțite la nivelul liderilor europeni, în ceea ce privește răspunsul pe care Comisia Europeană ar trebui să-l dea Poloniei.

Ministrul de externe din Luxemburg, Jean Asselborn, susține că acest conflict amenință însăși existența Uniunii Europene, iar ministrul german pentru afaceri externe, Michael Roth, afirmă că Uniunea nu trebuie să încheie compromisuri asupra valorilor sale fundamentale. 

Însă președintele lituanian  Gitanas Nauseda spune că legarea problemelor referitoare la statul de drept de finanțarea europeană riscă să provoace "un rău inimaginabil" unității europene.

Nauseda s-a oferit să medieze discuțiile dintre Varșovia și Bruxelles după o întâlnire cu președintele polonez Andrzej Duda.

×
Subiecte în articol: Polonia polexit be EU
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close