Antena 3 Be EU Francezii s-au săturat de prea multă integrare europeană. Ce rol are președintele Emmanuel Macron

Francezii s-au săturat de prea multă integrare europeană. Ce rol are președintele Emmanuel Macron

de Adrian Iclozan    |    27 Dec 2021   •   13:03
Francezii s-au săturat de prea multă integrare europeană. Ce rol are președintele Emmanuel Macron
Sursa foto: hepta

Mai puțin de o treime dintre francezi se declară favorabili unei integrări mai puternice a țării lor în Uniunea Europeană, relatează presa internațională.

Un sondaj realizat de IFOP pentru institutul Europa Nova şi ziarul Le Journal du Dimanche arată că doar 29% dintre francezi sunt în favoarea acestei opțiuni.

Franța se plasează, astfel, "împotriva curentului" din celelalte două mari economii europene: Germania, cu 43% din cetățeni în favoarea unei mai mari integrări în UE, și Italia, cu 50%, relatează EFE, citată de Agerpres.

O treime dintre francezi nu sunt mândri de apartenența la UE

Sondajul este publicat cu câteva zile înainte ca Franța să preia președinția semestrială a UE și pe fondul unei pre-campanii electorale cu accente de dezbinare în această țară, unde vor avea loc alegeri prezidențiale în aprilie 2022.

Studiul citat evidențiază că sentimentul predominant al francezilor (40%) înclină spre apartenența la o Europă a națiunilor care să țină mai mult cont de suveranitatea statelor.

Această tendință este mai mică în Italia (34%) și în Germania (38%).

Totodată, mândria de a fi european este mai mică în rândul francezilor (68%) decât în rândul italienilor (75%) și germanilor (78%).

Rolul președintelui Macron în conturarea unui sentiment mai puțin european printre francezi

Circa o treime (31%) dintre francezi nu știu dacă preferă o Uniune Europeană mai integrată sau una în cadrul căreia statele membre să conteze mai mult.

Această indecizie este mult mai redusă în Italia (16%) și în Germania (19%).

Autorii sondajului atribuie acest sentiment mai puțin european în Franța sistemului prezidențial al țării, care "polarizează" opinia publică. 

"Dacă președintele se prezintă drept un proeuropean (cum este cazul lui Emmanuel Macron), detractorii săi se vor situa, în general, împotriva a ceea ce el reprezintă", apreciază autorii sondajului.

În plus, contează și modul în care tema imigrației se situează în dezbaterea publică, susține IFOP.

"Accentul pus asupra acestei chestiuni este paradoxal, pentru că el nu se regăsește nici în Germania, nici în Italia, două țări care suportă o presiune a migrației mai ridicată decât cea din Franța", arată autorii sondajului.

Aceștia mai arată că tinerii francezi sunt mai puțin entuziaști față de o Europă mai integrată.

Sondajul IFOP a fost realizat prin intermediul unui chestionar online în perioada 14-20 decembrie, pe un eșantion reprezentativ de 1.022 francezi, 1.002 italieni și 1.003 germani de peste 18 ani, și a avut o marjă de eroare de +/-3,1%.

Sursa: Agerpres

×
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close