Antena 3 CNN Be EU Antonio Tajani, candidatul PPE, este noul preşedinte al Parlamentului European

Antonio Tajani, candidatul PPE, este noul preşedinte al Parlamentului European

Antonio Tajani, candidatul PPE, este noul preşedinte al Parlamentului European
Sursa foto: Foto: wikipedia.org
17 Ian 2017   •   22:18

UPDATE 22.18 - Antonio Tajani, candidatul Partidului Popular European, a fost ales noul preşedinte al Parlamentului European, cu 351 de voturi, a anunţat preşedintele în exerciţiu al PE, Martin Schulz. 

Contracandidatul lui Tajani, socialistul Gianni Pittella a obţinut 282. 

Tajani este un politician cu experienţă, fost vicepreşedinte al Europarlamentului, fost comisar european pentru Industrie şi Antreprenoriat şi fost vicepreşedinte al Comisiei Europene. 

Înainte de a intra în politică, Tajani a fost ofiţer în Forţele Aeriene ale Italiei şi a lucrat apoi ca jurnalist, editor al secţiunii de afaceri parlamentare a publicaţiei "Il Settimanale", prezentator al radiojurnalului de la postul public de radio şi director al biroului de la Roma al cotidianului "Il Giornale". A fost trimis special în Liban, Uniunea Sovietică şi Somalia. 

În 1994 a fost unul dintre fondatorii partidului Forza Italia şi coordonator regional al formaţiunii politice în Lazio până în 2005. 

În primul guvern al lui Berlusconi (1994-1995), Tajani a fost purtător de cuvânt. 

A fost ales în 2002 la Congresul de la Estoril unul dintre cei 10 vicepreşedinţi ai Partidului Popular European şi a fost reales în această funcţie la Congresul de la Roma, în 2006, şi în 2009 la Conferinţa de la Bonn şi în 2012 la Bucureşti. 

Tajani a făcut valuri în 2014, când a refuzat indemnizaţia de 13.000 de euro e lună acordată de Comisia Europeană foştilor vice-preşedinţi ai Comisiei Europene timp de trei ani după încetarea mandatului. Politicianul italian a spus atunci că este o obligaţie morală să nu accepte aceşti bani atâta vreme cât activează ca euro-parlamentar. 

Tajani este europarlamentar din 1994, iar din iunie 1999 până în mai 2008 a fost şeful delegaţiei Forza Italia în Parlamentul European. 

Ca membru al PE, a fost membru al Comisiei pentru Politică Externă şi a Delegaţiei pentru relaţiile cu Israelul. Mai mult, este unul dintre membrii Convenţiei Europene care a pus la punct textul Constituţiei Europene care nu a mai intrat în vigoare, pentru că a fost respinsă la referendumurile din Franţa şi Olanda. 

----------------------------

Știrea inițială 20.12

Candidatul Partidului Popular European la preşedinţia Parlamentului European, Antonio Tajani, a câştigat şi al treilea tur al alegerilor pentru desemnarea preşedintelui Legislativului european, au indicat pentru AGERPRES surse din PPE. 

Tajani a obţinut 291 de voturi, faţă de 287 de voturi în al doilea tur şi 274 obţinute în primul tur. 

Socialistul Gianni Pitella care a obţinut 199 de voturi, faţă de 200 de voturi în al doilea tur şi 183 în primul tur. Pe trei s-a clasat reprezentanta grupării conservatorilor şi reformiştilor europeni, Helga Stevens, cu 58 de voturi, faţă de 66 de voturi în al doilea tur şi 77 obţinute în primul tur. 

Jean Lambert, reprezentanta grupului ecologist, a fost votată de 53 de europarlamentari, faţă de 51 de europarlamentari în turul doi şi 54 în primul tur. 

Eleonora Forenza, care a candidat din partea grupării stângii europene, a obţinut 45 de voturi, faţă de 42 de voturi în al doilea tur şi 50 în prima rundă. 

Ultimul clasat este europarlamentarul român Laurenţiu Rebega, care a obţinut cu un vot mai puţin decât în turul precedent, când a fost votat de 45 de europarlamentari, faţă de 43 în primul tur. 

Rezultatele sugerează că va avea loc un al patrulea şi ultimul tur de scrutin, programat pentru ora 21.00, ora României. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: alegeri presedinte
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close