Antena 3 CNN Be EU UE va percepe o taxă vamală pe CO2. Ursula von der Leyen a făcut anunțul la summitul COP26

UE va percepe o taxă vamală pe CO2. Ursula von der Leyen a făcut anunțul la summitul COP26

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat marţi, la summitul COP26 privind schimbările climatice, că Uniunea Europeană va institui ''în trei ani'' o taxă vamală pe CO2, adică taxarea emisiilor de carbon asociate fabricării unor anumite produse.

UE va percepe o taxă vamală pe CO2. Ursula von der Leyen a făcut anunțul la summitul COP26
Sursa foto: Hepta/ DPA Images / Yves Herman
de Mia Lungu    |    02 Noi 2021   •   15:48

''Este important ca eforturile (de combatere a încălzirii climatice) să nu fie subminate de riscul de relocare a emisiilor de carbon. Din acest motiv planul nostru pentru 2030 include un mecanism de ajustare la graniţă'', a spus Von der Leyen la summit, potrivit agenţiei EFE, citată de Agerpres.

Ea a amintit că în UE funcţionează din anul 2005 o piaţă de tranzacţionare a emisiilor de CO2 în cadrul căreia circa 11.000 de fabrici şi 500 de companii aeriene trebuie să plătească pentru fiecare tonă de CO2 emisă peste un anumit prag. Comisia Europeană doreşte să extindă această taxare a emisiilor de CO2 pentru a cuprinde de asemenea taxarea emisiilor de carbon rezultate din încălzirea clădirilor şi din transporturile rutiere.

În prezent preţul pe care trebuie să-l plătească respectivele companii pe piaţa europeană este de circa 60 de euro pe tona de CO2.

Comisia Europeană le-a propus statelor membre ale UE şi Parlamentului European crearea unui sistem de taxare a carbonului pentru anumite produse importate din state terţe.

''Acesta se va aplica iniţial unui număr limitat de produse care prezintă un risc ridicat de relocare a emisiilor de carbon (situaţia în care companiile îşi transferă producţia către ţări cu limite ale emisiilor de carbon mai puţin stricte n.red), precum ciment, fier, oţel, aluminiu, îngrăşăminte sau electricitate'', a preciza şefa Comisiei Europene, care a cerut comunităţii internaţionale să creeze mecanisme de taxare a emisiilor de CO2.

Von der Leyen a semnalat că acest mecanism va fi testat timp de trei ani înainte de a se începe aplicarea lui şi va fi extins gradual.

×
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close