Instituția europeană culege anual date de la statele membre, iar raportul pentru 2023 este în curs de elaborare.
Datele analizate de autoritățile naționale, din fiecare stat membru, au fost transmise Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), care le-a centralizat și a întocmit un raport publicat recent pe site-ul instituției.
Autoritățile românești au prelevat, în 2022, un număr total de doar 2.721 de probe din sectorul avicol, pentru peste 522.205 tone de carne de pasăre, se arată în raportul oficial al instituției europene.
Acest lucru înseamnă o singură probă raportat la 200 de tone de carne. Şi aici s-au găsit reziduuri de antibiotic.
Astfel, dintre cele peste 2.700 de probe analizate în laborator, una singură a fost depistată cu reziduuri de antibiotic, peste nivelul maxim admis.
Loturile de carne au provenit din producția internă sau a fost adusă din afara țării.
După testele efectuate, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a declarat că, în România, carnea de pui este sigură pentru consum.
Rezultatele controalelor ANSVSA la carnea de pui, în 2022
- 2.721 de probe din sectorul avicol dintr-un total 522.205 tone de carne de pasăre
- 1 probă neconformă-reziduuri ale unui produs antibiotic numit "Sum of enrofloxacin and ciprofloxacin"
Legume şi fructe contaminate cu pesticide
- patru luni în 2024
- 444 probe de fructe, legume și cereale, dintre care au fost analizate 426
- 11 probe au avut reziduuri de pesticide cu valori mai mari decât limita maxima admisă la mărar, spanac, ceapa verde si pătrunjel
Sursa: Autoritatea Națională Fitosanitară