Antena 3 CNN Be EU Ursula von der Leyen cere ca Ucraina să fie ajutată militar cu banii Rusiei. Activele Moscovei înghețate în UE au produs profit în doi ani de război

Ursula von der Leyen cere ca Ucraina să fie ajutată militar cu banii Rusiei. Activele Moscovei înghețate în UE au produs profit în doi ani de război

Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare utilizarea profiturilor obținute din activele rusești înghețate pentru a cumpăra echipament militar destinat Ucrainei.

de Georgiana Adam    |    29 Feb 2024   •   09:17

Îndemnul vine de la Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Ea a cerut creșterea capacităților militare pe continent, în contextul în care Rusia nu dă semne că ar fi dispusă să încheie războiul din Ucraina.

"Europa ar trebui să se străduiască să dezvolte și să fabrice următoarea generație de capacități operaționale câștigătoare de luptă și să se asigure că dispune de o cantitate suficientă de material și de superioritatea tehnologică de care am putea avea nevoie în viitor.

Acest lucru înseamnă să ne accelerăm semnificativ capacitatea industrială de apărare în următorii cinci ani.

Este timpul să începem o discuție despre utilizarea profiturilor excepționale ale activelor rusești înghețate pentru a achiziționa împreună echipamente militare pentru Ucraina.

Nu ar putea exista un simbol mai puternic și nu ar putea exista o utilizare mai bună a acestor bani decât să facem din Ucraina și din întreaga Europă un loc mai sigur în care să trăim", a spus von der Leyen.

Zelenski: "UE ne-a dat doar 30% din obuzele promise"

Declarația făcută de șefa Comisiei Europene vine după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dezvăluit, luni, că țara sa a primit doar 30% din cele un milion de obuze promise de UE anul trecut.

"Dintr-un milion de obuze pe care ni le-a promis Uniunea Europeană, din păcate, nu 50%, ci 30% au fost livrate", a spus Zelenski la o conferință de presă la Kiev susținută împreună cu premierul bulgar Nikolai Denkov.

Anul trecut, UE s-a angajat să trimită Ucrainei un milion de obuze de artilerie până la sfârșitul lunii martie 2024, dar a recunoscut ulterior că nu va putea atinge acest obiectiv.

La sfârșitul lunii ianuarie, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a spus că aproximativ 50% din obuzele promise vor fi livrate până în martie anul curent.

×
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close