Antena 3 CNN Be EU Ursula von der Leyen: UE nu va finanţa „garduri de sârmă ghimpată şi ziduri” la frontiere

Ursula von der Leyen: UE nu va finanţa „garduri de sârmă ghimpată şi ziduri” la frontiere

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Uniunea Europeană nu va lua aceste măsuri pentru impiedicarea intrării migranţilor.

Ursula von der Leyen: UE nu va finanţa „garduri de sârmă ghimpată şi ziduri” la frontiere
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    22 Oct 2021   •   22:01

Douăsprezece state membre ale Uniunii Europene, printre care Austria și Lituania, au solicitat finanțarea unor garduri de sârmă ghimpată și a unor ziduri. Ursula von der Leyen a fost categorică cu privire la acest subiect.

Subiectul a fost discutat la summitului Celor 27 de la Bruxelles. La finalul întâlnirii, șefa Comisiei Europene a venit cu precizări.

"Am fost foarte clară asupra faptului că există o poziţie comună de lungă durată a Comisiei şi Parlamentului European potrivit căreia nu va exista nicio finanţare a gardurilor de sârmă ghimpată şi a zidurilor," a spus aceasta, transmite AFP, citat de Agerpres.

 De-a lungul frontierei cu Belarus, Lituania a început deja construcția unui gard de sârmă ghimpată. Autoritățile doresc să reducă numărul de migranți, fiind o problemă considerată a fi orchestrată de regimul Lukaşenko.

Gitanas Nauseda, președintele lituanian, a spus, vineri, la Bruxelles, că asemenea măsuri sunt "dintre cele mai necesare pe termen scurt pentru a gestiona această criză".

Acesta a fost susținut de oficialii austrieci: ”dacă Lituania construieşte o barieră (...) ea ar trebui să poată conta pe solidaritatea noastră. Nu este normal ca aceasta să fie finanţată numai de contribuabilii lituanieni," a afirmat Alexander Schallenberg, noul cancelar austriac.

La data de 7 octombrie, ministrii de Interne din Austria, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Grecia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Republica Cehă şi Slovacia au transmis o scrisoare către Comisia Europeană, prin care se cerea finanțarea construcției unor astfel de bariere.

"O barieră fizică pare o măsură de protecţie a frontierelor eficientă, care serveşte intereselor întregii UE, nu numai statelor membre aflate în prima linie," au notat aceștia.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close