Antena 3 CNN Be EU Victor Negrescu: "România, șansă reală să intre în Schengen. Probabil, va fi o aderare în două etape"

Victor Negrescu: "România, șansă reală să intre în Schengen. Probabil, va fi o aderare în două etape"

România are o șansă reală să intre în Spațiul Schengen, iar aderarea ar putea avea loc în două etape: de la 1 ianuarie, pe cale rutieră și maritimă și din martie, pe cale aeriană, a declarat eurodeputatul PSD Victor Negrescu.

Victor Negrescu: "România, șansă reală să intre în Schengen. Probabil, va fi o aderare în două etape"
Sursa foto: Antena 3
de Alexandra Dima    |    06 Oct 2022   •   11:53

Eurodeputații români au cerut miercuri într-o dezbatere din Parlamentul European primirea cât mai rapidă a României în spațiul de liberă circulație. O decizie în acest sens ar putea fi luată în luna decembrie.

„România are o șansă reală să intre în Spațiul Schengen și un vot în luna decembrie la Consiliul Justiție și Afaceri Interne este foarte probabil. Este o oportunitate pe care țara noastră nu o poate rata și pe care trebuie să o fructificăm, fiind extrem de prezenți în dezbaterea europeană și arătând cu argumente de ce România trebuie să intre în Spațiul Schengen. Nu este simplu, sunt în continuare câteva lucruri care trebuie să fie realizate. Avem o evaluare a Comisiei Europene în ceea ce înseamnă protecția frontierelor ce urmează a fi realizată săptămâna viitoare, urmează din nou discuții la nivel politic
cu partenerii europeni, pentru a-i convinge în a avea unanimitate în Consiliu, pentru susținerea României și trebuie să încercăm să venim cu un plus în ceea ce înseamnă dezvoltarea Spațiului Schengen pe viitor, odată cu aderarea României la acest spațiu de liberă circulație. Deci șansele sunt unele foarte mari, cum nu au mai existat până acum și eu sper ca acest vot să aibă loc în decembrie și România de anul viitor să adere la Spațiul Schengen și probabil ne așteptăm la o aderare în două etape: începând cu 1 ianuarie, pe cale rutieră și maritimă și începând cu luna martie, pe cale aeriană. Deci acesta ar fi calendarul și sper să-l îndeplinim”, a spus Victor Negrescu la RFI.

El a mai afirmat că dacă România nu va fi acceptată în Schengen, Parlamentul European ar putea să susțină atacarea la Curtea de Justiție a UE.

„În primul rând, îndeplinim toate criteriile și este un raport oficial al instituțiilor europene care confirmă lucrul acesta, deci nu o spunem doar noi, la București. În al doilea rând, aderarea la Spațiul Schengen nu are legătură cu alte aspecte, inclusiv cu MCV, nu există nici o legătură, însă într-adevăr, trebuie să spunem că se parcurg pași inclusiv pe acest subiect, în colaborare strânsă cu cei de la CE. Nu în ultimul rând, cred că și stabilitatea politică de la București, faptul că avem principalele formațiuni politice astăzi în alianță ajută în a avea suportul politic la nivel european, pentru că da, este vorba de o decizie politică”, a susţinut eurodeputatul PSD.

×
Subiecte în articol: victor negrescu Schengen
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close