Antena 3 CNN Campanii Romania la vot Alegerile locale 2012 - Cine, cum, când şi unde votează

Alegerile locale 2012 - Cine, cum, când şi unde votează

Alegerile locale 2012 - Cine, cum, când şi unde votează
08 Iun 2012   •   10:13

Autorităţile administraţiei publice locale pentru care se organizează alegeri în data de 10 iunie 2012 sunt: consiliile locale, consiliile judeţene, primarii şi preşedinţi ai consiliilor judeţene.

Alegătorii votează la aceeaşi secţie de votare pentru consiliul local, consiliul judeţean, pentru primar şi pentru preşedintele consiliului judeţean.

Alegătorii din ţară vor primi patru buletine de vot, iar alegătorii din Bucureşti, cinci.

În Municipiul Bucureşti sunt alegeri pentru consiliile locale ale sectoarelor, consiliul general al Capitalei, primarii sectoarelor, primarul general al municipiului Bucureşti.

Consilierii locali şi consilierii judeţeni vor fi aleşi pe circumscripţii electorale, pe baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale.

Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor Municipiului Bucureşti şi primarul general al Municipiului Bucureşti, precum şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal.

CINE ARE DREPT DE VOT

Au drept de vot cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor, dar şi cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România. Nu au dreptul de a a vota debilii sau alienaţii mintal puşi sub interdicţie şi nici persoanele lipsite de drepturile electorale, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.

CUM VOTĂM

Dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ -teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul.

Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea potrivit delimitării făcute şi unde sunt înscrişi în copia de pe listele electorale permanente, în copia de pe listele electorale complementare sau în lista suplimentară întocmită de primar.

Cetăţenii cu drept de vot, care şi-au stabilit reşedinţa într-o altă unitate administrativ- teritorială cu cel puţin 3 luni înaintea datei alegerilor, îşi pot exercita dreptul de vot în unitatea administrativ-teritorială respectivă.

DE REŢINUT PENTRU ZIUA VOTĂRII - PROCEDURĂ

În ziua votării, alegătorii trebuie să prezinte actul de identitate membrilor biroului electoral al secţiei de votare. Prin act de identitate se înţelege: cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic sau de serviciu aflate în termenul de valabilitate; carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor şcolilor militare.

Alegătorii votează separat, în cabine închise şi aplică ştampila cu menţiunea „VOTAT“ înăuntrul patrulaterului care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pe care îl votează.

După ce au votat, alegătorii îndoaie buletinele de vot astfel încât pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară şi le introduc în urnă, având grijă să nu se deschidă.

Ştampila cu menţiunea „VOTAT“ se restituie preşedintelui, care o aplică pe actul de identitate al alegătorului, menţionând şi data scrutinului. În cazul în care alegătorul votează în baza cărţii de identitate, pe versoul acesteia se aplică un timbru autocolant cu menţiunea „VOTAT“ şi data scrutinului.

CUM VOTEAZĂ ALEGĂTORII CU DIFICULTĂŢI DE MOBILITATE

Alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, pot depune o cerere scrisă a acestora, la biroul electoral al secţiei de votare, pentru ca o echipă să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării - ştampilă cu menţiunea "VOTAT" şi buletine de vot - la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea.

Listele electorale permanente, suplimentare şi complementare

Numărul total de alegători înscrişi pe listele electorale permanente la data de 30 martie 2012 era de 15.640.037 de persoane. Listele electorale permanente cuprind toate persoanele care domiciliază într-o unitate administrative-teritorială. Pe lângă listele permanente mai există liste electorale suplimentare şi complementare.

În listele suplimentare sunt trecuţi de către primari toţi acei cetăţeni cu drept de vot care şi-au stabilit cu cel puţin 3 luni înaintea scrutinului reşedinţa în circumscripţia electorală în care au loc alegeri.

Listele electorale complementare cuprind pe toţi cetăţenii Uniunii Europene cu drept de vot care se află în evidenţele Oficiului Român pentru Imigrări şi au domiciliul sau reşedinţa în localitatea pentru care se întocmeşte lista. Primarii, împreună cu formaţiunile teritoriale ale Oficiului Român pentru Imigrări realizează copii ale listelor complementare. Un exemplar este pus la dispoziţia alegătorilor pentru consultare.



×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close