Antena 3 CNN Campanii Romania la vot Bihor: PRM reclamă mitropolitului Ardealului implicarea episcopului ortodox în politică

Bihor: PRM reclamă mitropolitului Ardealului implicarea episcopului ortodox în politică

Bihor: PRM reclamă mitropolitului Ardealului implicarea episcopului ortodox în politică
Sursa foto: Foto: Mediafax
04 Iun 2012   •   17:58

Preşedintele organizaţiei PRM Bihor, Mihai Drecin, i-a reproşat, luni, într-o conferinţă de presă, episcopului ortodox al Oradiei, Sofronie Drincec (foto), că se implică în campania electorală, cerând preoţilor să îndemne populaţia să voteze în favoarea candidatului USL la preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor, senatorul Cornel Popa.

„Din păcate, îndrăznesc să iau atitudine faţă de ceea ce Biserica Ortodoxă, respectiv episcopul Drincec face în ultima vreme. În bisericile din judeţ, cere preoţilor, în mod imperativ, să fie ales la nivelul Consiliului Judeţean domnul senator Cornel Popa. Biserica care, în mod normal, s-a declarat, apolitică, nu permite nici măcar preoţilor să candideze. (...) Maniera în care Prea Sfinţia Sa, episcopul Drincec procedează nu este elegantă“, a declarat Drecin, citat de Agerpres.

La rândul său, secretarul general al PRM, Gheorghe Funar, prezent la conferinţa de presă de la Oradea, a anunţat că intenţionează să îi aducă la cunoştinţă mitropolitului Laurenţiu Streza faptele semnalate de reprezentanţii PRM Bihor.

„Implicarea episcopului Sofronie nu-i face cinste, după părerea mea. Îmi pare rău de episcopul dvs. că păcătuieşte în felul acesta şi a păcătuit în zi de Rusalii şi este păcat că le încarcă conştiinţa şi altor preoţi din Episcopie“, a declarat Funar.

El a menţionat că, în contextul în care PRM a fost interesat, încă din 1990, ca un număr cât mai mare de alegători să participe la vot, a abordat mai mulţi ierarhi ai BOR, pentru a le solicita ca preoţii să îndemne populaţia să se prezinte la vot.

„Am discutat şi Înalt Prea Sfinţia Sa Laurenţiu Streza şi m-a asigurat că va cere preoţilor din mitropolia pe care o păstoreşte să facă apel la oameni să meargă la vot, fără să precizeze niciun partid politic“, a susţinut Funar.

Vasile Gârba, candidatul propus de PRM pentru şefia Consiliului Judeţean Bihor, a afirmat că a aflat de la cunoştinţe şi prieteni că, mai ales în zona Beiuşului, episcopul Sofronie „a dat dispoziţie preoţilor să se voteze cu candidatul Cornel Popa.“

„Mulţi preoţi au cosmetizat mesajul şi le spun oamenilor să voteze un candidat ortodox. Dar majoritatea preoţilor s-au adresat direct cetăţenilor ca să-l voteze pe Cornel Popa“, a susţinut Gârba.


×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close