Antena 3 CNN Campanii Romania la vot Financial Times: "Vicleanul Băsescu ar mai putea avea câteva cărţi de jucat". Victoria răsunătoare a USL, în presa internaţională

Financial Times: "Vicleanul Băsescu ar mai putea avea câteva cărţi de jucat". Victoria răsunătoare a USL, în presa internaţională

Financial Times: "Vicleanul Băsescu ar mai putea avea câteva cărţi de jucat". Victoria răsunătoare a USL, în presa internaţională
de O.P.    |    10 Dec 2012   •   06:15

Presa internaţională descrie rezultatul alegerilor legislative drept "o victorie răsunătoare" pentru coaliţia guvernamentală. Corespondenţii de la Bucureşti avertizază, însă, că incertitudinea politică s-ar putea prelungi, deşi acesta ar fi ultimul lucru de care are nevoie, în prezent, România.

Agenţia Associated Press scrie că, deşi guvernul de centru-dreapta al României a obţinut "o victorie clară" în alegeri, nu este sigur că disputele politice vor lua sfârşit. 

ALEGERI PARLAMENTARE. REZULTATE EXIT-POLL CCSB. USL a câștigat detașat

Rezultatul alegerilor ar putea să inflameze rivalitatea personală dintre cele două principale oficialităţi ale ţării şi să aducă şi mai multe tulburări politice.

Acelaşi avertisment vine şi din partea analiştilor de la BBC.

BBC comentează că rezultatul alegerilor poate duce la o coabitare politică şi mai complicată de până acum.

Blogul cotidianului Financial Times, consacrat ţărilor emergente, crede, de asemenea, că pericolul unei crize nu a trecut.

"Victoria masivă, previzibilă, a USL, condusă de premierul Victor Ponta, este şi o înfrângere răsunătoare pentru rivalul său, preşedintele Traian Băsescu. Dar ce se va întâmpla acum rămâne neclar, deoarece vicleanul Băsescu ar mai putea avea câteva cărţi de jucat".

Agenţia France Presse, reluată, între alţii, de Nouvel Observateur, avertizează asupra consecinţelor nefaste ale eventualei crize.

"O nouă criză politică este ultimul lucru de care ar avea nevoie România, care are greutăţi să reia o creştere durabilă, avertizează investitorii şi analiştii economici".

În context, trimisa ziarului spaniol El Pais la Bucureşti remarcă atitudinea conciliantă a premierului Ponta după anunţarea datelor din sondajele exit-poll.

"Primul lucru pe care l-a făcut Ponta a fost să proclame că "viitorul României este în familia europeană". (...) El a dat asigurări, de asemenea, că aceasta a fost "ziua în care a luat sfârşit bătălia politică", într-o referinţă la disputa sa persistentă cu Băsescu".

Analizele presei internaţionale adaugă că rezultatul poate fi interpretat şi ca o sancţiune pentru măsurile de austeritate ale fostelor guverne PDL.




×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close