Antena 3 CNN Actualitate Fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, acuzat că bagă în faliment singura staţiune de cercetare a plantelor medicinale din România

Fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, acuzat că bagă în faliment singura staţiune de cercetare a plantelor medicinale din România

Fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, acuzat că bagă în faliment singura staţiune de cercetare a plantelor medicinale din România
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    29 Mai 2012   •   18:50

Staţiunea de Cercetare Fundulea este la un pas de a fi închisă, după ce a acumulat datorii de zeci de mii de lei la bugetul de stat şi cel local.

Unul dintre cei acuzaţi că au adus staţiunea în faliment este chiar fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia. Pe vremea când nu era membru al Guvernului, Fuia a condus Staţiunea de Cercetare timp de doi ani.

Interesele pentru singura staţiune de cercetare a plantelor medicinale din România au apărut încă din 2004. Atunci, Procera Agrochemicals Romania, cu sediul în Fundulea şi administrată de fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, a încheiat un contract cu staţiunea prin care primea un teren agricol de 260 de hectare şi întreaga bază materială.

În 2005, Fuia este numit director al staţiunii cu care firma sa avea contract. Nimeni nu a invocat situaţia de incompatibilitate, mai ales că, la conducerea Procera, a rămas sora fostului ministru, Alexandrina Fuia.

După doar câteva luni, fraţii Fuia invocă nerespectarea contractului de către staţiune şi cer executarea silită. Baza materială ajunge, în urma unei licitaţii, pe mâna apropiaţilor lui Fuia, Dragoş Alin Paraschivoiu şi Munteanu Ilie. Publicaţia Ghimpele scrie că Munteanu Ilie a fost salariat chiar la firma fraţilor Fuia, Procera SRL, şi totodată vicepreşedinte al organizaţiei PDL Fundulea.

După doi ani de mandat, Fuia devine deputat şi se retrage de la conducerea instituţiei pe care o lasă în paragină.

Potrivit publicaţiei amintite, şi compania Procera are la rândul ei datorii către bugetul de stat, în valoare de 76.159 lei. Acestora se adaugă alte taxe şi impozite la bugetul local. Antena 3 a încercat să obţină, oficial, şi poziţia companiei, dar nu a fost posibil.

De numele fostului ministru al Agriculturii se mai leagă şi un alt scandal, cel al organismelor modificate genetic. Există suspiciunea că Fuia ar vinde prin Procera produse de import din Statele Unite, fabricate însă în China.



×
Parteneri
Schimbare importantă pentru călătorii ce trec prin Gara de Nord
x close