Antena 3 CNN Campanii WikiLeaks Băsescu, în 2005: Soldatul care l-a accidentat pe Teo Peter nu va face nici o zi de închisoare în România

Băsescu, în 2005: Soldatul care l-a accidentat pe Teo Peter nu va face nici o zi de închisoare în România

Băsescu, în 2005: Soldatul care l-a accidentat pe Teo Peter nu va face nici o zi de închisoare în România
Sursa foto: Foto: Agerpres
29 Mar 2011   •   15:07
Traian Băsescu ar fi spus, în 2005, că soldatul responsabil de accidentul lui Teo Peter „va avea parte de un proces echidistant şi că nu va face nici o zi de închisoare în România”, arată o telegramă WikiLeaks. Declaraţia lui Băsescu ar fi fost făcută în timpul unor discuţii cu ambasadorul SUA.

"Premierul Tăriceanu şi ministrul de Externe Ungureanu ar putea cere întoarcerea soldatului, fiind posibil să repete promisiunea făcută mai devreme ambasadorului nostru de către Băsescu că fostul şef de detaşament va avea parte de un proces echidistant şi, indiferent de rezultat, nu va petrece nici o zi în închisoare în România", se arată în documentul WikiLeaks, prezentat de Mediafax.


Mai mult, diplomaţii americani ar fi notat în telegrama respectivă că accidentul din decembrie 2004 a fost mediatizat intens şi "a declanşat proteste ale publicului".

"Băsescu şi guverul sunt sub o presiune politică substanţială pentru ca procesul să aibă loc într-o instanţă din România. În mod natural, având în vedere că procedurile judiciare ale Forţelor Navale (Marine Corps în original n.red) împotriva fostului comandat de detaşament nici nu au început, chestiunea extrădării şi a ridicării imunităţii soldatului nici nu poate fi pusă în discuţie în acest moment”.


Relaţia SUA-România, afectată de cazul Teo Peter

La finalul anului trecut,
WikiLeaks a obţinut şi publicat un alt document, din noiembrie 2007, în care diplomaţi americani afirmau că oferta în cazul cântăreţului Teo Peter, decedat în accidentul rutier în care a fost implicat un angajat al ambasadei americane, putea afecta cooperarea dintre România şi SUA în domenii precum achiziţionarea avioanelor F-16 sau Irakul.

Teo Peter a murit într-un accident de circulaţie în data de 4 decembrie 2004. Taxiul în care se afla a fost lovit de maşina unui puşcaş marin american, angajat al ambasadei SUA la Bucureşti. Puşcaşul marin a părăsit imediat România, iar autorităţile din SUA nu l-au găsit vinovat pentru moartea lui Teo Peter.

Familia lui Teo Peter a cerut în repetate rânduri să se facă dreptate în acest caz, dar acest lucru nu a fost posibil până acum. Familia a primit din partea americană mai multe oferte financiare, una dintre eke în valoare de 16.500 de dolari, dar a refuzat să primească bani. Ei cer doar ca cel vinovat pentru moartea lui Teo Peter să-şi primească pedeapsa cuvenită. 

 



 

×
Subiecte în articol: wikileaks inchisoare accident soldat
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close