Antena 3 CNN Campanii WikiLeaks Wikileaks: Norvegia nu era pregătită pentru un atac terorist, deşi fusese avertizază

Wikileaks: Norvegia nu era pregătită pentru un atac terorist, deşi fusese avertizază

Wikileaks: Norvegia nu era pregătită pentru un atac terorist, deşi fusese avertizază
Sursa foto: Foto: uprootedpalestinians.blogspot.com
23 Iul 2011   •   10:03
Norvegia nu era pregătită să facă faţă unui atac terorist, cu toate că fusese avertizată. Aşa reiese din mai multe cablograme apărute pe site-ul Wikileaks. Un document din 2009 arată că serviciile secrete norvegiene "nu pot ţine pasul" în ceea ce priveşte ameninţarea unuor reţele teroriste, din cauză că Norvegia nu se simte ameninţată.

Norvegia se confruntă pentru prima oară cu un atentat cu bombă. NATO, organizaţie din care face parte şi Norvegia a avertizat statul scandinav că nu este pregătit să facă faţă unui atac terorist. O cablogramă publicată de Wikileaks arată cum autorităţile americane au făcut presiuni asupra omologilor lor scandinavi pentru a lua măsuri serioase în ceea ce priveşte terorismul.

Rezultatul nu a fost cel aşteptat, serviciile secrete norvegiene refuzând să participe împreună cu Marea Britanie la operaţiunile de supraveghere a unor suspecţi, descoperiţi de spionii americani.

Continentul european a fost ţinta mai multor atentate sângeroase în ultimii ani, printre victime numărându-se şi români. Pe 7 iulie 2005, la Londra, mai mulţi atentatori sinucigaşi au detonat bombe în trei garnituri de metrou şi un autobuz. Peste 50 de persoane, printre care şi o româncă, şi-au pierdut viaţa atunci. Alte peste 900 s-au numărat printre răniţi.

Cel mai grav dintre atentatele teroriste s-a petrecut însă în martie 2004. Peste 200 de persoane au murit şi alte 1.400 au fost rănite atunci, în urma unei explozii extrem de puternice într-o gară din Madrid. Cincisprezece români au decedat în urma acestei tragedii.
 

×
Subiecte în articol: atentate atac terorist wikileaks NATO
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close