Antena 3 Campanii WikiLeaks WikiLeaks: UDMR este un partid corupt, misogin şi divizat

WikiLeaks: UDMR este un partid corupt, misogin şi divizat

21 Mai 2011   •   11:27
WikiLeaks: UDMR este un partid corupt, misogin şi divizat
Sursa foto: Foto: politicalocala.ro

UDMR este un partid corupt, misogin şi divizat - este descrierea făcută de funcţionari ai Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti, într-o nouă telegramă marca Wikileaks. În telegrama, publicată de Jurnalul Naţional, se comentează că radicalizarea partidelor maghiare ar fi avut loc după ce preşedintele Traian Băsescu a sprijinit înfiinţarea Partidului Civic Maghiar, ca armă politică împotriva UDMR.

În telegramele trimise către Washington, funcţionarii Ambasadei SUA la Bucureşti atrăgeau atenţia că nici o femeie membru UDMR nu face parte din Parlament şi nu ocupă vreo poziţie de secretar de stat. Ambasada oferea Departamentului de Stat informaţii biografice despre mai mulţi lideri maghiari. Senatorul Verestoy Attila este menţionat ca fiind implicat în mai multe scandaluri.

"Verestoy a avut afaceri strânse la începutul anilor '90 cu reprezentanţii PUNR, un partid antimaghiar. (...) În mai 2007, el a fost implicat într-o posibilă schemă de informaţii din interior la Bursa de Mărfuri", informează Jurnalul Naţional.

Senatorul UDMR susţine că informaţiile pe care Ambasada Statelor Unite la Bucureşti le-ar fi transmis la Washington sunt false.

Într-o telegramă din 16 octombrie 2006, angajaţii ambasadei americane consemnează o întâlnire a ofiţerului politic cu senatorii Csaba Sogor şi Peter Eckstein Kovacs. Aceştia "au admis pe şleau că există ceva adevăr în percepţia publicului că UDMR are o istorie a corupţiei şi că unii membri UDMR sunt reticenţi să susţină crearea unei agenţii anticorupţie puternică", potrivit telegramelor WikiLeaks, citate de Jurnalul Naţional

Tot în documentul confidenţial, Peter Eckstein Kovacs l-ar descrie pe preşedintele Băsescu drept "naşul" Partidului Civic Maghiar. Traian Băsescu a încurajat înfiinţarea noului partid ca răzbunare pentru că UDMR s-a aliat cu PNL în Guvernul Tăriceanu şi pentru a diviza voturile maghiarilor, spunea liderul maghiar, preluat de reprezentanţii ambasadei.

 


×
Subiecte în articol: UDMR partid wikileaks Ambasada SUA

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close