Antena 3 CNN Campanii WikiLeaks Wikileaks: România a vrut să doneze puşti armatei din Afganistan. Tăriceanu nu a avut fonduri

Wikileaks: România a vrut să doneze puşti armatei din Afganistan. Tăriceanu nu a avut fonduri

Wikileaks: România a vrut să doneze puşti armatei din Afganistan. Tăriceanu nu a avut fonduri
Sursa foto: Foto: uprootedpalestinians .blogspot.com
26 Aug 2011   •   08:56

România a vrut să doneze puşti vechi de 40 de ani armatei din Afganistan în 2005. Bunele intenţii s-au lovit însă de lipsa banilor. Potrivit ultimelor telegrame publicate de Wikileaks, Guvernul Tăriceanu n-a avut cu ce să plătească nici măcar transportul armelor de la Târgovişte la Constanţa, de unde ar fi trebuit preluate de americani şi duse până în Afganistan.

În martie 2005, pe vremea guvernului Tăriceanu, Ministerul Apărării anunţa ambasada SUA la Bucureşti că vrea să doneze armament Afganistanului, pentru a sprijini reconstrucţia ţării după război. Era vorba de aproape 8.000 de puşti-mitralieră de calibrul 7,62. Toate cu o vechime de peste 40 de ani.

Potrivit scrisorii interceptate de Wikileaks, pentru ca donaţia să se şi realizeze:

"Guvernul României trebuie să primească scrisori oficiale de la Ministerul Apărării SUA şi de la Guvernul Afganistanului, care să notifice acceptarea donaţiei şi care să menţioneze cine va pune la dispoziţie transportul donaţiei pe ruta externă către beneficiar", se arată în document.

 


Practic, autorităţile române le-au spus americanilor că donează arme, dar că nu plătescs pentru transportul lor. Chiar şi aşa, americanii au acceptat să suporte ei cheltuielile. Condiţia era ca România să acopere măcar costurile transportului puştilor de la garnizoana Târgovişte până la aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanţa. De acolo urma să le preia aeronava americană.

Ministerul Apărării le-a răspuns partenerilor NATO la scurt timp.

"România nu poate acoperi nici costurile transportului intern de armament, estimate la 35.520 de dolari, nici costurile de manipulare a mărfii la aeroport", se mai arată în telegrama Wikileaks.

Până la urmă, armele au fost livrate undeva la 5 kilometri de aeroportul Kogălniceanu, cu o zi sau doua inaintea de sosirea avionului american. Potrivit unei discuţii de pe forumul studenţilor de la Academia Forţelor Terestre, puştile, cunoscute şi sub denumirea de AKM-uri, sunt scoase din uzul Armatei române şi folosite doar în şcolile militare.

×
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close