Antena 3 CNN Campanii WikiLeaks Madeleine Albright, sponsorizată pentru a promova în România vaccinarea anti-HPV

Madeleine Albright, sponsorizată pentru a promova în România vaccinarea anti-HPV

Madeleine Albright, sponsorizată pentru a promova în România vaccinarea anti-HPV
Sursa foto: Foto: acus.org
30 Mar 2011   •   23:07

Vizita fostului secretar de stat american Madeleine Albright la Bucureşti a fost sponsorizată de companie farmaceutică, scopul deplasării fiind acela ca Albright să sprijine vaccinarea împotriva cancerului de col uterin, se arată într-un document Wikileaks, informează Jurnalul.

O cablogramă din 30 mai 2008 spune că vizita lui Albright la Bucureşti "a fost sponso­ri­zată de compania farmaceutică Merck". O altă telegramă vorbeşte de eşecul campaniei de vaccinare. "Guvernul a pierdut con­trolul mesajului public, iar dezinformări despre securitatea şi eficienţa vac­cinului HPV sunt predominante în presă. (...) Ro­mânia are cea mai mare rată de cancer de col uterin din Europa şi a fost ţinta Merck Sharpe and Dohme (MSD) şi GlaxoSmithKline (GSK), ca o bună locaţie pentru a dezvolta o piaţă mai mare pe plan european pentru vaccinul lor anti-HPV".

Un alt raport, din 13 mai 2009, ara­tă că nivelul corupţiei mici din sistemul sanitar este de 500 de mi­lioane de dolari anual. După o săptămână, ministrul Să­nă­tă­ţii Ion Bazac, într-o discuţie sinceră cu însărcinatului cu afaceri ameri­can, îi spune că România este caracterizată în mod ciudat ca fiind "campionul" european la cancer, cu o rată de nouă ori mai mare decât media UE.

Tot Bazac a spus că ministerul a cooperat îndeaproape cu cei doi producători de vaccin Merck, Sharpe and Dohme şi GlaxoSmithKline, pentru o strategie de educare a pu­blicului pentru promovarea accep­tă­rii vaccinului HPV.

×
Subiecte în articol: vizita România Ion Bazac
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close