Antena 3 CNN Campanii WikiLeaks Telegramă WikiLeaks din 2008: România ar fi trebuit să-şi revină după recesiunea din 2009

Telegramă WikiLeaks din 2008: România ar fi trebuit să-şi revină după recesiunea din 2009

Telegramă WikiLeaks din 2008: România ar fi trebuit să-şi revină după recesiunea din 2009
Sursa foto: Foto: uprootedpalestinians.blogspot.com
01 Apr 2011   •   11:30

O telegramă datată din 25 noiembrie 2008, care surprinde vizita unor analişti de la Trezoreria SUA, arată că deşi România va avea mult de suferit din cauza crizei şi economia se va opri în 2009, îşi va reveni din recesiune, relatează Jurnalul Naţional.

Oficialii BNR susţineau în 2008 că sectorul bancar este relativ stabil, în pofida problemelor de pe piaţa financiară globală din ultimele luni. Nicolae Cinteză, directorul pentru supraveghere bancară, declara că aproximativ 90% din sectorul bancar românesc este controlat de subsidiare ale unor mari bănci europene.

Directorul pentru Trezorerie şi Datorie Publică în ministerul Economiei, Ştefan Nanu, a afirmat către cei de la Trezoreria americană că există suficientă cerere internă pentru a finanţa deficitul pe piaţa locală şi agenţiile de rating care au coborât România au fost "oarbe la orice este pozitiv" în peisajul macroeconomic al ţării.

În acelaşi timp, reprezentantul FMI în Româ­nia, Juan Fernandez-Ansola, şi vice­pre­şe­din­tele Raffeisen Bank, John Stewart, le-au spus americanilor că din punctul lor de vedere, situaţia imediată pentru România se arată îngrijorătoare. Stewart considera că România nu are altă soluţie decât să caute ajutor la FMI la începutul lui 2009, în timp ce Fernandez-Ansola nu a intervenit în această problemă, dar a observat că "urmă­toa­rele trei-patru luni sunt cruciale".

Citeşte mai mult AICI
.

×
Subiecte în articol: recesiune economia wikileaks
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close