Antena 3 CNN Coronavirus Câţi români sunt, de fapt, infectaţi cu Covid-19? Cifrele care răstoarnă toate teoriile

Câţi români sunt, de fapt, infectaţi cu Covid-19? Cifrele care răstoarnă toate teoriile

Mihai Lala, managerul unei clinici medicale private, a vorbit despre cazurile confirmate cu coronavirus în urma testărilor efectuate la unitatea medicală pe care o conduce. Din păcate, statistica pe care acesta o oferă este una îngrijorătoare.

Câţi români sunt, de fapt, infectaţi cu Covid-19? Cifrele care răstoarnă toate teoriile
Sursa foto: pixabay
de Laura Dinu    |    30 Iul 2020   •   14:40

Mihai Lala a declarat că, după estimările sale, aproximativ 10% din populaţia mediului urban ar fi fost sau este infectată cu noul coronavirus.

"Noi, ieri, am depistat un procent de aproximativ 25%. Un sfert dintre cei testaţi au fost pozitivi. Având în vedere că prioritizăm simptomaticii, contacţii direcţi, procentul este un pic mai mare decât este media pe ţară. Pot să vă dau o estimare: cred că acum undeva la 10% în mediul urban este sau a fost pozitiv.  Nu am o imagine despre mediul rural, bănuiesc că acolo situaţia este un pic mai bună. Dar pe mediul urban, conform simulărilor noastre, cam acesta e procentul, 10%", a declarat, la DC News TV, Mihai Lala.

Citește și: Medic celebru în România aruncă în aer cifrele raportate de autorități! Pacienții sunt introduși într-un mediu în care virusul este foarte concentrat

Vasile Astărăstoae: Să existe astfel de personal în 130 de laboratoare, cum zice Ludovic Orban, eu mă îndoiesc

În contextul în care românii și-au pierdut total încrederea în raportările cazurilor de coronavirus și în corectitudinea testelor efectuate, fostul președinte al Colegiului Medicilor, reputatul profesor Vasile Astărăstoae, care și-a început cariera chiar într-un laborator de genetică medicală, a încercat să facă lumină în acest caz.

Profesorul este de părere că cifrele sunt alterate de lipsa de aparatură și de personal calificat pentru a opera aceste teste PCR. Mai mult decât atât, profesorul este îngrijorat de faptul că, pe baza rezultatelor fals-pozitive, pacienții sunt internați într-un mediu unde virusul este foarte concentrat. 

Ca să fiu foarte clar, PCR-ul se face într-un laborator de biologie moleculară cu o anumită tehnică de genetică moleculară. Este o tehnică foarte dificilă, nu înseamnă că dacă ai un aparat, ai băgat proba și ai rezultatele. Rezultatele depind de modul corect de prelevare, de modul corect de prelucrare și de modul corect de interpretare.

Laboratorul molecular trebuie acreditat de o instituție independentă, care verifică rezultatele periodic și abia după aceea poți avea o anumită credibilitate. În același timp, aceste laboratoare trebuie să aibă personal atestat în genetică moleculară. Ori să existe astfel de personal în 130 de laboratoare, cum zice Ludovic Orban, eu mă îndoiesc. Când a început pandemia, din cunoștințele mele, erau 6 laboratoare cu personal atestat. Poate erau mai multe, să zicem 10, dar la DSP-uri nu figurau mai multe. Iar în sistemul privat erau 1-2, poate 3, dar în niciun caz 130.

O serie de persoane sunt introduse într-un mediu în care virusul este foarte concentrat

În aceste condiții, marja de eroare care și așa este mare, de 4% la această metodă (de regulă la o metodă de laborator se acceptă o marjă de eroare de maxim 1%), această marjă de eroare crește exponențial. Eu sunt foarte circumspect cu privire la rezultatele acestor testări, dar ce e mai grav este că, pe baza acestui rezultat, o serie de persoane sunt introduse într-un mediu în care virusul este foarte concentrat. Mă refer la asimptomaticii care sunt minim 48 de ore internați într-un spital COVID”, a spus profesorul Astărăstoae pentru Servus Cluj.

×
Subiecte în articol: teste coronavirus
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close