Antena 3 CNN Coronavirus Pe urmele Indiei. Cazurile de COVID-19 explodează în Nepal

Pe urmele Indiei. Cazurile de COVID-19 explodează în Nepal

Nepal a raportat creșteri importante ale ratei de incidență în ultimele săptămâni, în special din cauza noilor tulpini, dar și a lipsei de resurse care să încetinească contagiunea.

Pe urmele Indiei. Cazurile de COVID-19 explodează în Nepal
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    06 Mai 2021   •   13:35

Cazurile de infectare cu COVID-19 cresc exponenţial, iar Prim Ministrul Nepalului cere ajutor de la comunitatea internaţională.

Nepal raportează acum 20 de noi cazuri de COVID-19 la 100.000 de oameni, aproximativ acelaşi număr de infectări raportat de India acum două săptămâni.

Weekendul trecut, 44% din testele anti-covid efectuate în Nepal s-au pozitivat, iar acest lucru a tras un semnal de alarmă asupra crizei ce se apropie.

"Ce se întâmplă acum în India este doar o previziune întunecată a viitorului Nepalului dacă nu putem ţine sub control această explozie de cazuri", a declarat Dr. Netra Prasad Timsina, purtătoarea de cuvânt a Crucii Roşii din Nepal.

India, previziune întunecată pentru viitorul din Nepal

Infecţiile zilnice au început la mijlocul lunii aprilie în Nepal, la câteva săptămâni după ce India a fost lovită de al doilea val al pandemiei.

Nepal are un sistem de sănătate fragil, cu puţini doctori şi o rată de vaccinare mai scăzută decât vecina ei greu lovită de COVID-19.

Evenimentele cu mulţi  oameni, incluzând aici festivalurile, adunările politice şi nunţile, au permis răspândirea infecţie.

Cu toate că Nepalul şi-a închis graniţele şi a carantinat oraşele cele mai atinse, printre care şi capitala, mulţi se tem că aceşti paşi nu sunt suficienţi; virusul s-a răspândit prin capitală şi a ajuns chiar şi la tabăra de bază a muntelui Everest.

Acum o lună, această ţară de la poalele Himalayei, cu o populaţie de 31 de milioane, raporta aproximativ 100 de cazuri pe zi.

Mai mult de 8.600 de cazuri pe zi în 24 de ore, în Nepal

Nepal este una dintre cele mai sărace ţări din lume - iar acest lucru se reflectă asupra sistemului de sănătate.

Conform declaraţiilor guvernulu, ţara are doar 1.595 de paturi la terapie intensivă şi 480 de ventilatoare pentru 31 de milioane de oameni.

Cât despre medici, şi aici e o mare problemă, cu 0.7 doctori la 100.000 de oameni.

În timp ce India e îngenuncheată de al doilea val, guvernul nepalez pare să reacţioneze potrivit.

Săptămâna trecută a comandat 20.000 de butelii de oxigen, iar marţi, armata Nepalului a început să construiască unităţi sanitare mobile aproape de graniţa cu India, pentru a-i întâmpina pe cei care se întorc acasă.

Următoarele săptămâni vor fi cruciale pentru Nepal. Autorităţile fac eforturi să limiteze răsândirea virusului. Din 6 mai, toate zborurile internaţionale vor fi anulate.

În următoarele săptămâni sunt programate câteva festivaluri, şi în ciuda recomandărilor oficialilor, Ministru sănătăţii se teme că oamenii nu vor respecta normele de distanţare socială şi purtatul măştii.

"Am obosit să le spunem oamenilor să urmeze măsurile de siguranţă", a declarat el, potrivit CNN.

“Este foarte important să realizăm că situația din India se poate întâmpla oriunde. Este încă o provocare imensă“, a declarat said Hans Kluge, director regional al OMS pentru Europa, în timpul unui briefing de presă săptămâna trecută.

×
Subiecte în articol: nepal pandemie COVID-19
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close