Companiile aeriene internaționale sprijină ideea certificatului european de vaccinare anti-COVID: "Trebuie să ne ofere speranţa că putem restabili libertatea de mişcare"

de Georgiana Adam    |    19 Ian 2021   •   22:45
Companiile aeriene internaționale sprijină ideea certificatului european de vaccinare anti-COVID: "Trebuie să ne ofere speranţa că putem restabili libertatea de mişcare" Hepta

Liniile aeriene globale care formează Asociaţia Internaţională de Transport Aerian (IATA) şi-au exprimat marţi sprijinul faţă de crearea unor certificate de vaccinare împotriva COVID-19, cu care pasagerii să poată zbura liber prin Europa, fără a mai fi obligaţi să efectueze teste PCR pentru depistarea coronavirusului.

Propunea acestui certificat digital, prezentat de prim-ministrul elen, Kyriakos Mitsotakis, „ar trebui adoptată urgent de Comisia Europeană (CE) şi de ţările membre”, a precizat directorul IATA, Alexandre de Juniac, într-o scrisoare deschisă adresată preşedintei CE, Ursula von der Leyen, potrivit aviationpros.com.

Punerea sa în aplicare ar ajuta locuitorii Uniunii Europene să beneficieze de reîntoarcerea la libertatea de mişcare, a adăugat De Juniac, care va părăsi conducerea IATA la 31 martie.

„Un certificat paneuropean de vaccinare, reciproc recunoscut (de ţările UE), ar fi un pas important pentru ca guvernele să dobândească încredere pentru a îşi deschide frontierele iar pasagerii să poată zbura fără barierele create de carantine”, a subliniat responsabilul IATA.

Propunerea Greciei va fi dezbătută joi, 21 ianuarie, în cadrul unei ședințe online la care vor participa liderii Uniunii Europene.

„Ne aflăm în cele mai negre zile ale pandemiei, dar măsuri energice, combinate cu programele de vaccinare, trebuie să ne ofere speranţa că putem restabili libertatea de mişcare în siguranţă, ceea ce va salva locuri de muncă, va reconecta familiile şi va revigora economia”, a mai spus de Juniac.

Şefa Comisiei Europene susţine Grecia, care vrea un certificat de vaccinare european: "Este obligatoriu să poţi dovedi că te-ai vaccinat!"

Schimbare de atitudine la Bruxelles: şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, susţine iniţiativa Greciei, care vrea introducerea certificatului de vaccinare recunoscut în toate statele europene.

"Este o obligaţie medicală să deţii un certificat care dovedeşte că te-ai vaccinat. Prin urmare, salut iniţiativa premierului grec, în ceea ce priveşte un certificat de vaccinare cu recunoaştere mutuală în statele europene", a spus von der Leyen, săptămâna trecută, într-o discuţie cu presa înaintea unei vizite la Lisabona.

Preşedintele Comisiei Europene a reacţionat astfel la o scrisoare a premierului grec Kyriakos Mitsotakis, în care acesta a cerut relaxarea regulilor de călătorie pentru persoanele vaccinate.

Grecia are un obiectiv particular în susţinerea acestui demers: vrea să îşi revitalizeze turismul, care contribuie cu până la un sfert la Produsul Intern Brut al acestei ţări.

Ursula von der Leyen arată că dacă viitorul certificat de vaccinare european va da titularului acces sau prioritate la obţinerea anumitor bunuri sau servicii, acest lucru va trebui discutat şi reglementat din punct de vedere politic şi legal la nivel UE.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close