Antena 3 CNN Coronavirus Ibuprofen sau paracetamol? Care este mai eficient și recomandat de medici în infecția cu tulpina Omicron

Ibuprofen sau paracetamol? Care este mai eficient și recomandat de medici în infecția cu tulpina Omicron

Simptomele Omicron observate în ultima perioadă par să se asemene din ce în ce mai mult cu cele ale unei viroze obișnuite, spun medicii.

Ibuprofen sau paracetamol? Care este mai eficient și recomandat de medici în infecția cu tulpina Omicron
Sursa foto: pixabay
de Laura Dinu    |    26 Dec 2021   •   11:43

„Cel mult febră mare pentru câteva zile și ceva mai mult decât o răceală urâtă: strănut, durere în gât”, a declarat Lorenzo Armenteros de la Centrul de Sănătate Islas Canarias din Lugo pentru El Espanol.

Observațiile lui Armenteros și ale altor medici sunt în acord cu datele unui studiu preliminar care a arătat că tulpina Omicron se înmulțește de 70 de ori mai repede în căile respiratorii superioare (nări, gât), în timp ce în cele inferioare (trahee, bronhii) ritmul său este de 10 ori mai lent decât în cazul Delta.

„Există un nivel mai scăzut de oboseală, mai puține leziuni, dar căile aeriene superioare sunt mai afectate și apare sinuzita și obstrucția nazală”, explică medicul care recomandă, în cazul oricăror simptome, un consult pentru o evaluare completă. „Din fericire, complicațiile pneumoniei sunt excepționale”.

Ibuprofen sau paracetamol: care funcționează mai bine împotriva Omicron

Există și cazuri de stare subfebrilă sau febră. Diferența dintre acestea două este că temperatura este mai mică sau mai mare de 38 de grade. În mod normal, pentru tratarea acestor simptome, recomandat ar fi ibuprofenul sau paracetamolul. Pentru tulpina Omicron însă, medicii spun că paracetamolul este mai sigur. 

„Deși nu s-a demonstrat, așa cum se spunea la începutul pandemiei, că ibuprofenul poate cauza complicații, se recomandă paracetamolul pentru că este puternic antipiretic”, explică Armenteros.

Aceasta este funcția principală a paracetamolului, reducerea febrei și a durerii (de aceea este considerat și un analgezic), în comparație cu ibuprofenul, care este în principal antiinflamator și, prin urmare, prezintă mai multe beneficii în durerile musculare. 

„Dacă într-un caz anume este necesar să se prescrie și un alt medicament, se poate prescrie metamizol, cunoscut sub numele de Algocalmin, dar întotdeauna pe bază de prescripție medicală”, adaugă medicul.

Până la patru grame pe zi

Paracetamolul este și opțiunea preferată pentru Hermenegildo Marcos, medic la Centrul de Sănătate Corrales del Vino din Zamora. „Are cele mai puține efecte secundare. Este mai sigur, deși are contraindicații pentru persoanele cu boli hepatice”. Sub formă de tablete de 450 sau 600 de miligrame, doza sigură este de până la patru grame pe zi.

Acest medicament are mai puține efecte secundare gastrointestinale decât ibuprofenul și este util, mai ales pentru durerile care nu provoacă inflamații și pentru episoade de febră, datorită efectului său analgezic și antipiretic.

Marcos avertizează că cele mai frecvente simptome în acest val de pandemie sunt congestia nazală și rinoreea, tipice căilor aeriene superioare, precum și o stare generală de rău și dureri de cap. 

Deși complicațiile sunt rare, medicul a subliniat faptul că, daca ai simptome și hotărăști să te tratezi acasă, trebuie să fii extrem de atent la simptomele de detresă respiratorie, care trebuie să te trimită urgent la spital. 

Ce se întâmplă când paracetamolul pare că nu funcționează

”Este de preferat să consultați medicul înainte să hotărâți să luați ibuprofen”, spune Pilar Rodríguez Ledo, medic de familie și director adjunct medical al Administrației Managementului Integrat din Lugo, Cervo și Monforte.

„Efectul paracetamolului sau al oricărui alt analgezic nu ”șterge” complet simptomele”, spune medicul. „Trebuie să iei doza corespunzătoare, 500 mg la fiecare opt ore ar trebui să fie suficient”. Normal este ca simptomele să se amelioreze dar, dacă nu observați nicio schimbare, „mai bine consultați un medic, solicitați o evaluare a stării de sănătate”.

Deși recunoaște că ibuprofenul „ar putea fi de dorit, datorită procesului inflamator subiacent care poate ajuta în unele situații”, medicul recomandă evitarea acestuia pe cât posibil. „Orice virus, precum coronavirusul, produce o serie de simptome care vor dura câteva zile, trebuie să așteptăm să se amelioreze.”

×
Subiecte în articol: ibuprofen paracetamol
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close