Antena 3 CNN Coronavirus Organizația Mondială a Sănătății anunță numărul real al deceselor COVID | Toate statisticle au fost date peste cap

Organizația Mondială a Sănătății anunță numărul real al deceselor COVID | Toate statisticle au fost date peste cap

Pandemia de Covid a provocat moartea a aproape 15 milioane de oameni în întreaga lume, estimează Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Organizația Mondială a Sănătății anunță numărul real al deceselor COVID | Toate statisticle au fost date peste cap
Sursa foto: Hannah McKay - Pool/Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Mai 2022   •   15:32

Este un număr de trei ori mai mare decât cel invocat până recent.

OMS consideră că multe țări au raportat bilanțuri mai mici ale deceselor COVID, motiv pentru care totalul global s-a ridicat la doar 5,4 milioane.

Conform sursei citate, doar în India COVID a provocat 4,7 milioane de decese, de 10 ori mai mult decât statisticile oficiale.

Practic, această țară centralizează aproape o treime din decesele provocate de COVID la nivel global.

BBC notează că guvernul indian a pus la îndoială datele anunțate, joi, de OMS, exprimându-și preocuparea cu privire la metodologie.

Însă alte studii au ajuns la concluzii similare cu privire la amploarea deceselor COVID în această țară, adaugă sursa citată.

Cum a calculat OMS noul bilanț global

Calculul OMS implică așa-numitul număr suplimentar de morți.

Este vorba despre decesele înregistrate într-o anumită regiune a lumii în plus față de numărul obișnuit de morți din perioada pre-pandemică.

OMS a luat în calcul și decesele care nu au fost direct provocate de COVID, ci au apărut ca și efecte secundare ale pandemiei.

Aici intră cei care au murit pentru că nu s-au putut interna pentru tratarea diverselor boli, altele decât infecția cu coronavirus.

Oficial OMS: "E o tragedie!"

Totuși, OMS insistă că majoritatea celor 9,5 milioane de decese suplimentare adăugate vechiului total global, de peste 5,4 milioane, sunt considerate a fi cauzate în mod direct de virus.

În contextul noilor cifre, dr. Samira Asma, de la departamentul de date al OMS, a declarat: 

"Este o tragedie. Este un număr uluitor și e important să comemorăm viețile pierdute și să-i tragem la răspundere pe decidenți. Dacă nu numărăm morții, vom rata ocazia de a fi mai bine pregătiți pentru data viitoare".

Datele OMS mai arată că, în afară de India, țările cu cele mai mari surplusuri de decese COVID sunt Rusia, Indonezia, SUA, Brazilia, Mexic și Peru.

Spre exemplu, noile cifrele pentru Rusia sunt de trei ori și jumătate mai mari decât decesele înregistrate oficial în țară.

Grafic BBC: decesele suplimentare în 2020 și 2021, raportate la numărul deceselor înregistrate ca fiind provocate de COVID

×
Subiecte în articol: OMS COVID-19 India
Parteneri
Schimbări majore la școlile de șoferi!
x close