Antena 3 CNN Coronavirus OMS anunță ce efect au restricțiile de călătorie asupra răspândirii variantei Omicron

OMS anunță ce efect au restricțiile de călătorie asupra răspândirii variantei Omicron

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a comunicat, marți, evaluarea sa cu privire la interdicțiile generale de călătorie instituite de tot mai multe state, în contextul apariției și răspândirii noii variante Omicron.

OMS anunță ce efect au restricțiile de călătorie asupra răspândirii variantei Omicron
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Noi 2021   •   22:21

Astfel, OMS apreciază că aceste restricții nu vor împiedica răspândirea Omicron.

Organizația a cerut statelor să adopte o abordare bazată pe o evaluare a riscurilor, relatează AFP, citată de Agerpres .

''Interdicțiile generale de călătorie nu vor împiedica răspândirea internațională și sunt o povară grea asupra vieților și mijloacelor de subzistență.

În plus, ele pot avea un impact negativ asupra eforturilor globale de sănătate în timpul unei pandemii, descurajând țările să semnaleze și să facă schimb de date epidemiologice și de secvențiere'', a indicat OMS într-un document tehnic, conform sursei citate.

Descoperirea Omicron a declanșat temeri la nivel global că actualele vaccinuri anti-COVID s-ar putea dovedi ineficiente în fața noii variante și că pandemia de COVID-19 declanșată în urmă cu doi ani  s-ar putea prelungi.

Cât de repede se răspândește varianta Omicron

Cercetătorii au apelat la o metodă mai puțin cunoscută pentru a stabili viteza cu care se propagă noua variantă de coronavirus iar concluzia a fost că Omicron se răspândește, într-adevăr, repede.

Profesorul Cristian Apetrei, de la Centrul pentru Cercetări Vaccinale din cadrul Universității Pittsburgh, SUA, a analizat rezultatele unui studiu făcut la Pretoria, în Africa de Sud.

Metoda utilizată presupune monitorizarea nivelurilor de virus din apele reziduale și este considerată una dintre cele mai eficiente pentru determinarea situației epidemiologice într-o regiune, spune profesorul Apetrei.

Cercetătorul român a constatat că, în numai câteva săptămâni, încărcăturile virale din apă au ajuns aproape de nivelul valorilor de vârf constatate în timpul infectării cu varianta Delta.

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close