Antena 3 CNN Coronavirus Avalanşă de informaţii "finale" privind eficienţa noilor vaccinuri. Pfizer se laudă cu 95%, după ce Moderna a prezentat un rezultat similar

Avalanşă de informaţii "finale" privind eficienţa noilor vaccinuri. Pfizer se laudă cu 95%, după ce Moderna a prezentat un rezultat similar

Vaccinul produs de Pfizer împotriva COVID-19 are o eficienţă de 95% în prevenirea infecţiilor, inclusiv la adulţii în vârstă şi nu a provocat cauzat probleme grave de siguranţă medicală. Concluzia vine după analiza finală a studiului din faza a 3-a, prezentată miercuri de compania americană.

Avalanşă de informaţii "finale" privind eficienţa noilor vaccinuri. Pfizer se laudă cu 95%, după ce Moderna a prezentat un rezultat similar
de Georgiana Adam    |    18 Noi 2020   •   18:10

Studiul a implicat 170 de cazuri de voluntari infectaţi cu SARS-Cov-2. Unii au primit substanţe placebo, în vreme ce altora li s-a administrat vaccinul. Din comparaţia celor două categorii, a rezultat că vaccinul are o eficacitate de 95%.

Acest rezultat confirmă datele anterioare, care arătau o eficienţă de peste 90%.

Anunţul iniţial al Pfizer şi al partenerului său german BioNTech, care indica eficacitatea de peste 90% a determintat Moderna, o altă companie americană implicată în efortul conceperii unui vaccin anti-COVID, să anunţe că produsul său este eficient în 95% din cazuri.

De asemenea, ruşii susţin că vaccinul lor, Sputnik V, este eficient în proporţie de 92%.

Eficacitate mare a vaccinului Pfizer-BioNTech la toate grupele de vârstă. Efect secundar: oboseala

Potrivit Pfizer şi BioNTech, eficacitatea a fost constantă în funcţie de vârstă, rasă şi etnie. La adulţii cu vârsta peste 65 de ani, eficacitatea constatată a fost de peste 94%.

"Au fost 10 cazuri severe de Covid-19 observate, cu nouă dintre cazuri care au apărut în grupul placebo şi unul în grupul vaccinat", au detaliat cele două companii.

Acestea au mai precizat că efectele secundare au fost monitorizate de un comitet independent, care nu a raportat nicio problemă serioasă de siguranţă legată de vaccin, singurul efect secundar fiind oboseala, constatată la 3,7% dintre pacienţi.

Pfizer urmează să solicite autorităţii federale americane în domeniu, FDA, autorizaţia de utilizare urgentă a vaccinului în câteva zile.

De asemenea, compania americană va transmite datele referitoare la vaccin şi altor agenţii de reglementare din întreaga lume.

Se estimează că, ulterior autorizării, vor fi produse 50 de milioane de doze de vaccin în 2020 şi 1,3 miliarde în 2021.

×
Subiecte în articol: Pfizer vaccin COVID-19 eficacitate
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close