Antena 3 CNN Coronavirus Controverse în Biserică: Când începe vaccinarea preoților

Controverse în Biserică: Când începe vaccinarea preoților

Preoții ar trebui vaccinați anti-COVID în etapa a doua a campaniei naționale de imunizare a populației, etapă care începe în câteva zile. Autoritățile au expediat deja mii de broșuri către bisericile din toată țara.

Controverse în Biserică: Când începe vaccinarea preoților
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    10 Ian 2021   •   17:35

Preoții din Arhiepiscopia Tomisului nu par, însă, prea grăbiți să se imunizeze și spun că vor mai studia documentele. ÎPS Teodosie spune că nu se va vaccina din cauza contra-indicațiilor.

“Eu am alergii și nu mă vaccinez”, a declarat acesta pentru Antena 3.

Până în acest moment nu există o statistică în ceea ce privește personalul clerical și ne-clerical care dorește să se vaccineze.

"Biserica nu se poate pronunța în probleme de ordin strict medical"

Într-un comunicat transmis de BOR în luna decembrie, reprezentanții instituției precizau că Patriarhia Română salută vestea bună a apariției vaccinului care ar putea diminua și stopa actuala pandemie, însă Biserica nu se poate pronunța în probleme de ordin strict medical.

Cu atât mai mult, în cazul unui vaccin recent care nu a mai fost folosit și despre care specialiștii în domeniu se pronunță ei înșiși în mod gradual sau diferit.

"Poziția Patriarhiei Române, care prețuiește știința medicală și multele beneficii ale acesteia, a fost și rămâne una favorabilă vaccinării, subliniind însă constant necesitatea esențială a respectării riguroase a principiilor de natură etică: consimţământul informat al persoanei, descrierea clară a beneficiilor şi a riscurilor, asumarea responsabilității concrete în cazul în care vaccinarea produce efecte adverse asupra sănătății persoanei vaccinate.

În concluzie, vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil și în totală cunoștință de cauză recomandat şi acceptat pe baza unei informări clare şi complete, oferită de autoritățile competente și receptată corect de cetățeni.

În acest mod, teama şi ezitarea vor fi învinse de încredere şi speranţă." se arăta în comunicatul de presă al Patriarhiei.

×
Subiecte în articol: preoti vaccinare COVID-19 vaccin
Parteneri
Primele imagini cu Regele Charles la picnicul de la Valea Zălanului
x close