Antena 3 CNN Coronavirus Rapelul împotriva COVID-19 poate fi întârziat până la 42 de zile: Ce spun oficialii despre eficacitatea vaccinului în cazul unor amânări

Rapelul împotriva COVID-19 poate fi întârziat până la 42 de zile: Ce spun oficialii despre eficacitatea vaccinului în cazul unor amânări

Precizarea privind rapelul împotriva coronavirusului a venit vineri, de la un oficial din Grupul de Comunicare Strategică(GCS), în contextul în care tot mai mulți români întâmpina probleme atunci când vor să se programeze pentru administrarea celei de-a două doze a vaccinului.

Rapelul împotriva COVID-19 poate fi întârziat până la 42 de zile: Ce spun oficialii despre eficacitatea vaccinului în cazul unor amânări
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    22 Ian 2021   •   19:30

În mod normal, rapelul pentru vaccinul împotriva COVID-19 poate fi programat în intervalul de 21-28 de zile după administrarea primei doze, conform prospectului vaccinurilor produse de Pfizer-BioNTech și Moderna. Dar poate fi întârziat și până la 42 de zile, potrivit studiilor, a anunțat vineri GCS.

„Conform Precizărilor din prospect și ale OMS, efectuarea rapelului poate fi realizată in intervalul 21-28 de zile, existând posibilitatea chiar de a extinde conform studiilor pana la 42 de zile, fără afectarea eficacității”, precizează autoritățile.

Precizările vin după ce mulți români care se programează la vaccin nu găsesc loc pentru rapel în termen de 21-28 de zile, așa cum recomandă prospectul vaccinului, în condițiile în care cantitățile de vaccin livrate în România nu sunt constante, iar săptămâna aceasta s-au înregistrat întârzieri.

„Doza de rapel este asigurată pentru toate persoanele care au primit prima doză. Având in vedere ritmul vaccinărilor și scăderea numarului de doze livrate de furnizor la data de 18 Ianuarie cu 51,3% ( o diminuare cu 92.340 doze de vaccin), la acest moment exista o diferența între numărul de persoane care efectuează rapelul pentru următoarele 3 săptămâni și numărul dozelor existente în stoc.

Necesarul de doze pentru rapel va fi rezervat din transele alocate săptămânal pentru Romania, așa cum au fost confirmate de compania Pfizer, pentru a asigura schema completa de vaccinare pentru fiecare persoana”

Dr. Adrian Marinescu: Se poate amâna dar sunt situații rare și speciale

Medicul Adrian Marinescu a declarat, pentru Antena 3, că rapelul la vaccinul anti-COVID poate fi administrat la cel mult 90 de zile de la prima doză, fără că eficacitatea serului să fie afectată, dar că întârzierile ar trebui să fie cazuri excepționale.

"În condițiile în care sunt niște situații cu totul speciale, care împiedică efectuarea rapelului exact la 21 de zile, se poate amână. Și există date în acest moment care spun că putem să amânăm până la șase săptămâni, chiar 90 de zile, dar sunt situații speciale și rare.

Se păstrează în principiu eficacitatea dar sunt situații izolate, și doar atunci când există o explicație. Altfel e bine să facem rapelul la 21 de zile (n.r. Pfizer), sau 28 dacă vorbim de Moderna."

Totul despre scandalul Pfizer. Ce se întâmplă cu livrările de vaccin anti-COVID

Este scandal din cauza livrărilor de vaccin anti-COVID în Europa. Mai multe state membre UE, inclusiv România, au primit cu 50 la sută mai puţine doze decât în săptămânile trecute.

Abia săptămâna viitoare ritmul normal al livrărilor va fi reluat, dă asigurări conducerea companiei Pfizer. Situaţia ridică însă o altă problemă. Există voci care spun că, în timp ce europenii întâmpină dificultăţi în campaniile de imunizare, unele state precum Israelul, au fost lăsate să cumpere milioane de doze la suprapreţ.

Compania americană a dat asigurări că restul volumului de doze planificat va fi alocat treptat până la sfârşitul lui martie.

Liderii vor ca gradul de vaccinare să crească mai repede şi de aceea angajamentele privind livrările făcute de companii trebuie să fie respectate.

Sunt însă state care acuză Pfizer că a permis vânzarea a milioane de doze către ţări din afara UE, unde segmente importante din populaţie au fost deja imunizate.

×
Subiecte în articol: COVID-19 vaccin rapel
Parteneri
Cod galben de ploi, vijelii și grindină! Harta zonelor vizate
x close