Antena 3 CNN Coronavirus Totul despre scandalul Pfizer. Ce se întâmplă cu livrările de vaccin anti-COVID

Totul despre scandalul Pfizer. Ce se întâmplă cu livrările de vaccin anti-COVID

Este scandal din cauza livrărilor de vaccin anti-COVID în Europa. Mai multe state membre UE, inclusiv România, au primit cu 50 la sută mai puţine doze decât în săptămânile trecute. Abia săptămâna viitoare ritmul normal al livrărilor va fi reluat, dă asigurări conducerea companiei Pfizer. Situaţia ridică însă o altă problemă. Există voci care spun că, în timp ce europenii întâmpină dificultăţi în campaniile de imunizare, unele state precum Israelul, au fost lăsate să cumpere milioane de doze la suprapreţ.

Totul despre scandalul Pfizer. Ce se întâmplă cu livrările de vaccin anti-COVID
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    22 Ian 2021   •   17:15

Guverul Italiei va da în judecată Pfizer după ce compania a anunţat o scădere a numărului de doze de vaccin anti-COVID livrate săptămâna aceasta.

Italia vrea să dea în judecată Pfizer pentru întârzierea livrărilor de vaccin

 Autorităţile de la Roma acuză compania americană că a anunţat prea târziu schimbările în programul livrărilor, iar campania de vaccinare a stagnat.

''Până sâmbăta trecută am vaccinat în medie 80.000 de persoane pe zi, cu un vârf de 92.618 în 24 de ore. După ziua de sâmbătă, numărul persoanelor cărora le-a fost administrată o doză a ajuns la puţin peste o treime din acest număr, cu o medie de 28.000'', a spus Domenico Arcuri, comisar special pentru criza COVID-19.

Cu întârzieri de până la 50 la sută la livrările de vaccin Pfizer se confruntă şi state precum Polonia, Cehia sau Norvegia.

Situaţia ar urma să revină la normal abia la sfârşitul lunii martie

Compania americană a dat asigurări că restul volumului de doze planificat va fi alocat treptat până la sfârşitul lui martie.

Liderii vor ca gradul de vaccinare să crească mai repedem şi de aceea angajamentele privind licrările făcute de companii trebuie să fie respectate.

Sunt însă state care acuză Pfizer că a permis vânzarea a milioane de doze către ţări din afara UE, unde segmente importante din populaţie au fost deja imunizate.

Israelul, spre exemplu, a vaccinat până acum aproape două milioane şi jumătate de oameni, dintr-o populaţie de aproape nouă milioane.

ONU atrage însă atenţia asupra situaţiei palestinienilor. Doar cei care au acte de identitate israeliene pot face vaccinul.

Un studiu recent realizat de B'Tselem, o organizaţie israeliană pentru drepturile omului, spune că tratamentul palestinienilor din întreaga zonă controlată de israelieni este atât de nedreaptă încât au numit-o "apartheid".

Potrivit ONU, guvernul israelian are responsabilitatea de a-i vaccina şi pe palestinienii din Cisiordania şi Fâşia Gaza.

×
Subiecte în articol: vaccin Pfizer anunt COVID-19
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close