Antena 3 CNN Coronavirus Problema cu care se confruntă tot mai mulți pacienți după vindecarea de COVID: ”Asta ne învinge, de fapt!”

Problema cu care se confruntă tot mai mulți pacienți după vindecarea de COVID: ”Asta ne învinge, de fapt!”

Foarte mulți pacienți spitalizați cu COVID rămân cu insomnii după vindecare. Medicul Oana Deleanu, medic pneumolog cu competența în Somnologie, explică de ce se întâmplă acest fenomen și cum putem combate o astfel de situație.

Problema cu care se confruntă tot mai mulți pacienți după vindecarea de COVID: ”Asta ne învinge, de fapt!”
de Laura Dinu    |    12 Apr 2021   •   10:21

”Se pare că virusul care știm că pleacă de undeva din nas și care ne lasă fără gust și miros, ascensionează pe nervul olfactiv și ajunge la creier, unde avem o formațiune numită hipotalamus. Hipotalamusul se ocupă cu reglarea a o mulțime de lucruri delicate, cum ar fi ritmul somn-veghe, de aceea unii pacienți acuză insomnie, alții, dimpotrivă, sunt foarte somnolenți în timpul bolii și după. 

De asemenea, are legătură și cu apetitul de mâncare și cu apetitul legat de orice alte lucruri. 

Din păcate, este o realitate faptul că pacienții care au avut COVID, după, au o perioadă lungă în care fie sunt somnolenți, fie au insomnii. 

De fapt și de drept, ceea ce ne învinge, de fapt, este deprimarea sistemului imunitar și decesul are loc tocmai din cauza unor infecții oportuniste. Asta face deprivarea de somn”, a explicat Oana Deleanu la Antena 3. 

Ce putem face în caz de insomnie

”S-a recomandat, în tratarea bolii COVID, administrarea de melatonină. Am văzut pacienți care își administrau foarte multe miligrame de melatonină. Pentru tulburările somnului, în general, administrăm în jur de 3 miligrame, mai mult sau mai puțin, care se iau la ora de culcare, melatonina fiind o substanță produsă de creierul nostru, de undeva de acolo, chiar din hipotalamus, care are și proprietăți antiinflamatoare și antioxidative”, mai spune pneumologul.

”Pentru cei care acuză somnolență, medicul spune că ”există stimulente de vigilență, pornind de la banala cafea, teină, ciocolată și așa mai departe, până la diferite băuturi, există și substanțe care stimulează vigilența, dar ar fi recomandat ca o persoană care se află în recuperare după boală să accepte și să doarmă, pentru că în timpul somnul nu face altceva decât să își facă sinteză de proteină, să își refacă sistemul imunitar”. 

×
Subiecte în articol: insomnie Sfat de sănătate
Parteneri
Atenție, români! Înșelătorie nouă în numele Poștei Române
x close