Antena 3 CNN Coronavirus Două subvariante de Omicron au dus la înmulțirea spitalizărilor în Africa de Sud și Portugalia

Două subvariante de Omicron au dus la înmulțirea spitalizărilor în Africa de Sud și Portugalia

Africa de Sud se confruntă cu o creștere a numărului de noi cazuri de COVID-19, determinată de două subvariante de omicron, potrivit experților în sănătate.

Două subvariante de Omicron au dus la înmulțirea spitalizărilor în Africa de Sud și Portugalia
Sursa foto: Zuma Press / Paulo Lopes
de Alexandra Ionescu    |    16 Mai 2022   •   17:22

Timp de aproximativ trei săptămâni, țara a înregistrat un număr tot mai mare de cazuri noi și spitalizări oarecum mai mari, dar nu creșteri ale cazurilor grave și deceselor, a declarat profesorul Marta Nunes, cercetător la Vaccine and Infectious Diseases Analytics la Spitalul Chris Hani Baragwanath din Soweto.

„Suntem încă foarte devreme în această perioadă de creștere, așa că nu vreau să o numesc un val”, a spus Nunes. „Observăm o ușoară, o mică creștere a spitalizărilor și foarte puține decese.”

Noile cazuri din Africa de Sud au trecut de la o medie de 300 pe zi la începutul lunii aprilie la aproximativ 8.000 pe zi în această săptămână. Nunes spune că numărul real de cazuri noi este probabil mult mai mare, deoarece simptomele sunt ușoare și mulți dintre cei care se îmbolnăvesc nu sunt testați.

Noua creștere a Africii de Sud provine din două variante de omicron, BA.4 și BA.5, care par a fi foarte asemănătoare cu tulpina originală de omicron care a fost identificată pentru prima dată în Africa de Sud și Botswana la sfârșitul anului trecut și s-a răpândit pe tot globul.

„Majoritatea cazurilor noi provin din aceste două tulpini. Sunt încă omicroni... dar sunt oarecum diferiți din punct de vedere genomic”, a spus Nunes. Noile versiuni par a fi capabile să infecteze persoanele care au imunitate la infecții și vaccinări anterioare cu COVID, dar provoacă, în general, boli ușoare, a spus ea. În Africa de Sud, 45% dintre adulți sunt complet vaccinați, deși se crede că aproximativ 85% din populație are o anumită imunitate pe baza expunerii anterioare la virus.

„Se pare că vaccinurile încă protejează împotriva bolilor severe”, a spus Nunes, potrivit Modern Healthcare.

Nunes a spus că tulpinile de omicron BA.4 și BA.5 s-au răspândit în alte țări din Africa de Sud și în câteva țări europene, dar este prea devreme pentru a spune dacă se vor răspândi pe tot globul, așa cum a făcut omicron.

Creșterea numărului de cazuri de COVID vine pe măsură ce Africa de Sud intră în lunile mai reci de iarnă din emisfera sudică, iar țara înregistrează o creștere a cazurilor de gripă.

Există o tendință de creștere a proporției infectărilor cu BA.5 își n Portugalia în ultimele săptămâni, însoțită de o creștere a numărului de cazuri de COVID-19 și a ratei de pozitivitate a testelor.

Institutul Național de Sănătate din Portugalia a estimat că BA.5 reprezintă deja circa 37% din cazurile pozitive începând cu 8 mai. Avantajul de creștere zilnică estimat pentru BA.5 față de BA.2 este de 13%, iar dacă această rată se menține BA.5 va deveni varianta dominantă în Portugalia până la 22 mai, estimează agenția europeană.

 

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close