Antena 3 CNN Economic Auto Aventura "rent a car". Condiţiile şi tarifele percepute pentru închirierea unei maşini

Aventura "rent a car". Condiţiile şi tarifele percepute pentru închirierea unei maşini

Aventura "rent a car". Condiţiile şi tarifele percepute pentru închirierea unei maşini
13 Oct 2008   •   23:36

În România, piaţa de închiriere a maşinilor este încă în stadiu incipient, oferta fiind mai mică în comparaţie cu ceea ce se întâmplă în ţările dezvoltate. Totuşi, în cazul în care doriţi să închiriaţi o maşină este bine să ştiţi condiţiile puse de firmele care oferă astfel de servicii. Astfel, vârsta clientului trebuie să fie de minim 21 de ani iar permisul de conducere deţinut trebuie să fi fost emis cu cel puţin un an înaintea datei de închiriere a autoturismului.
În privinţa actelor, este nevoie de o Carte de Identitate validă, în cazul cetăţenilor români, iar pentru cei străini, de un Paşaport, de asemenea valid. Plata se poate face în numerar sau prin utilizarea unei cărţi de credit, la preluarea autoturismului.
La începutul perioadei de închiriere se solicită clientului un depozit (garanţie) care variază, în funcţie de autovehiculul închiriat, pornind de la 150 de euro şi depăşind 300 de euro, în cazul mărcilor mai scumpe. Depozitul este restituit integral în momentul returnării autoturismului, în starea în care a fost închiriat. De asemenea pot fi percepute taxe de livrare de/la aeroport, de aproximativ 10 euro.
Majoritatea firmelor care închiriază maşini în România oferă autovehiculele cu rezervorul plin şi cer clientului să o returneze la fel, pentru fiecare litru care lipseşte fiind percepută o taxă de aproximativ 1 euro. În ceea ce priveşte folosirea autoturismului în afara graniţelor ţării trebuie obţinut acordul scris al firmei de închirieri auto, care îşi rezervă dreptul de a schimba taxa percepută, în funcţie de numărul de kilometri parcurşi sau de destinaţie. Clientul este responsabil pentru încălcarea regulilor de circulaţie, inclusiv pentru amenzi în urma parcărilor neregulamentare.
Tarifele pentru închirierea unei maşini diferă în funcţie de numărul de zile pentru care este închiriat autovehiculul, fiind oferite discount-uri pentru perioadele mai mari. De asemenea, pentru un preţ mai avantajos unele firme oferă clienţilor opţiunea limitării numărului de kilometri parcurşi în perioada în care este închiriat autoturismul. Autovehiculele cele mai solicitate în România pentru închiriere sunt Dacia Logan, Renault Clio, Daewoo Matiz/ Chevrolet Spark, Ford Fiesta, Skoda Fabia, Skoda Octavia, Chevrolet Aveo, Opel Astra şi Toyota Yaris.
Iată şi tarifele cu TVA percepute pentru o zi de închiriere, pe perioada de o săptămână, la o parte dintre aceste autoturisme:
Dacia Logan ? 24 ? 34 de euro pe zi, depozit (garanţie) de 200 de euro
Renault Clio ? 37 euro pe zi, depozit de 200 de euro
Daewoo Matiz ? 20 ? 28 euro pe zi, depozit 150 de euro
Ford Fiesta ? 30- 40 euro pe zi, depozit 200 ? 300 de euro
Skoda Fabia ? 35 euro pe zi, depozit de 200 de euro
Skoda Octavia ? 44 ? 55 euro pe zi, depozit de 300 de euro
Chevrolet Aveo ? 30 euro pe zi, depozit de 150 de euro
Opel Astra ? 37 ? 40 euro pe zi, depozit 200 ? 300 de euro
Toyota Yaris ? 35 euro pe zi, depozit de 300 de euro.
Florin Tulbure, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: autoturism Dacia Logan
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close