Şoferii, obligaţi de Guvern să-şi echipeze maşinile cu anvelope de iarnă sau all season

de Antena3.ro    |    26 Ian 2011   •   19:56
Şoferii, obligaţi de Guvern să-şi echipeze maşinile cu anvelope de iarnă sau all season Foto: delica.ca

Guvernul a aprobat, miercuri, ordonanţa prin care şoferii vor fi obligaţi să-şi echipeze maşinile cu anvelope de iarnă sau all season, în perioada sezonului rece, începând cu luna noiembrie. Dacă nu vor respecta această obligaţie, conducătorii auto vor fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 2.500 lei şi 4.000 lei, a anunţat, miercuri seara, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, citat de Mediafax.

Obligativitatea anvelopelo de iarnă sau all season va fi valabilă de la începutul lunii noiembrie, în cazul traseelor dificile, cum sunt cele acoperite cu gheaţă.

Dacă este vorba despre vehicule cu masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi de cele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, maşina trebuie echipată cu anvelope de iarnă pe axele de tracţiune şi/sau să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate.

În cadrul discuţiilor de la Guvern privind această ordonanţă, premierul Boc a întrebat, urmărit atent de miniştri interesaţi de maşinile personale, dacă pneurile all season respectă noile norme, potrivit unor surse participante la şedinţa de săptămâna trecută a Guvernului, citate de Mediafax. Boagiu a precizat că aceste cauciucuri pot fi utilizate în continuare.

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii estimează că statul va încasa TVA de 445 milioane euro din vânzările de cauciucuri.

Potrivit proiectului, şoferii vehiculelor care nu au anvelope de iarnă în sezonul rece vor fi penalizaţi cu 9 până la 20 de puncte, amendă şi reţinerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare al maşinii.

 

Parteneri
x close